Dersom du synes vepsene i Norge er irriterende, bør du være glad for at denne arten ikke flyr rundt i hagene våre.

Dypt inne i regnskogen Amazonas har finske forskere funnet noe dypt forstyrrende. En tidligere uoppdaget vepseart med en gigantisk brodd.

– Stikkeren til den nye vepsen, kalt Clistopyga crassicaudata, er ikke bare lang, men også bred i forhold til størrelsen på arten. Jeg har studert vepser lenge, men jeg har aldri sett noe som dette før. Stikkeren ser ut som et voldsomt våpen, sier professor Ilari E. Sääksjärvi ved Åbo universitet i Sør-Finland.

Og vær advart: Den kan stikke flere ganger, lik andre vepser.

FOTO: KARI KAUNISTO

Den bruker brodden sin både for å angripe og for å legge egg. Dens «spesialitet» er å legge egg i edderkopper. Vepsene lamslår edderkoppen med giften sin, før den legger eggene sine i offeret.

Deretter spiser larvene den paralyserte edderkoppen.

Den fryktinngytende vepsen ble funnet mellom Andesfjellene og lavlandet i Amazonas.

Professor Sääksjärvi tror funnet kan bidra til å konservere den truede regnskogen.

– Vakre og spennende arter med merkelige vaner fanger folks oppmerksomhet og belyser viktigheten av å opprettholde sårbare økosystemer.

Det er i dag om lag 30.000 identifiserte vepsearter.

TOPPBILDE: KARI KAUNISTO

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.