En ny studie tyder på at enkelte typer mat hjelper kroppen mot virusinfeksjoner, men gjør bakterieinfeksjoner sterkere.

75.000 år med kjerringråd kan ikke ta feil. Hva du putter i kroppen når du er syk kan hjelpe den med å få overtaket på sykdommen du sliter med – eller i det minste lindre symptomene.

Men nå kan det vise seg at det kan være et ekstra triks å få det på det rene om det er en virusinfeksjon eller en bakterieinfeksjon som gjør deg syk, før du setter kjøkkenet i sving.

I en studie fra Yale University reddet glukose livet til mus som var syke med influensa, mens det tok livet av mus som hadde en bakterieinfeksjon, skriver vitenskapsmagasinet New Scientist.

Forskjellige typer infeksjoner

Det er nemlig immunforsvarets generelle krigføring mot inntrengerne – det vi kaller en betennelse – som spiller hovedrollen i mye av det som er vondt når du er syk.

Ifølge New Scientist mener flere forskere nå at å overleve en infeksjon handler like mye om å overleve kroppens immunreaksjon som å drepe de mikroskopiske inntrengerne.

Akkurat som mennesker mister mus appetitten sin når de får en infeksjon. Men musene med influensa i Yale-studien begynte raskt å spise igjen, i motsetning til dem med en bakterieinfeksjon.

Forskernes hypotese var at bakterier og virus setter i gang forskjellige typer betennelser, og mat er nyttig for å komme seg gjennom en reaksjon på et virus, men skadelig når man bekjemper en bakterieinfeksjon.

Kan bli viktig for videre forskning

Da forskerne ga de to gruppene med mus glukose, observerte de forskjellige reaksjoner. For de virusinfiserte musene beskyttet glukose mot at deres hjerner ble skadet av infeksjonen. For musene infisert med bakterier var reaksjonen annerledes:

Uten glukose begynner kroppen å forbrenne fett i stedet i en prosess som kalles ketose. Denne prosessen så ut til å være til fordel for musene med bakterieinfeksjon.

Nå bør ikke én studie utført på mus nødvendigvis gi deg angst for å spise når du er syk, men studien og hva den avdekket kan vise seg å være viktig for videre forskning på blodforgiftning som følge av infeksjon.

Varm te og honning

Tidligere studier av denne tilstanden har ikke gitt klare svar på om faste hjelper eller forverrer tilstanden, skriver New Scientist. Men Ruslan Medzhitov, som står bak muse-studien, mistenker at det kommer av at man ikke har skilt mellom bakterie- eller virusinfeksjoner. Nå planlegger han en klinisk studie der de tar denne problemstillingen på alvor.

Så hva skal man gjøre nå når influensasesongen er i full sving? Ifølge Medzhitov er kroppen vår allerede ganske god til å tilpasse ditt inntak av mat (les: matlyst) etter hvilke sykdom man har:

– Vi tror at man når man er syk forandrer sine matpreferanser for å støtte opp under riktig metabolsk reaksjon, sier han til New Scientist.

Selv sverger han til varm te med honning når han har influensa.

National Geographic