Makabre funn, ny innsikt om Maya-sivilisasjonen og en fryktinngytende veps, er blant de mest leste sakene på natgeobloggen.no i 2018.

Vi på Natgeobloggen skriver daglig om store, små, fascinerende, forbløffende og noen ganger litt rare nyheter fra vitenskapens verden. Her er et tilbakeblikk på vitenskapsåret som har gått med ti av våre mest leste saker.

«Den store, mystiske sarkofagen funnet i Egypt er endelig åpnet. Dette lå på innsiden»

Egyptiske forskere trosset i sommer advarsler om urgamle forbannelser og åpnet en massiv sarkofag i granitt som ble funnet i Alexandria tidligere på sommeren. Kisten var trolig ikke åpnet på over 2000 år, ifølge forskerne, og spekulasjonene gikk høyt om hva som befant seg på innsiden.

Les saken her

«Fant perfekt bevart ulvevalp fra istiden: – Spektakulært»

Et mildt sagt hustrig klima helt nord i Canada, nærmere bestemt Yukon, har bidratt til at denne ulvevalpen fra istiden ble funnet svært godt bevart i september. Valpen døde for 50.000 år siden, og ble funnet av gruvearbeidere i Dawson City, sammen med deler av et mumifisert reinsdyr.

Les saken her

«Arkeologene gjorde groteskt funn – Viser romernes hensynsløse avstraffelser»

Romerne kunne være en rimelig brutal gjeng. Vi har for eksempel opphavet til uttrykket «desimering» som stammer fra romernes måte å holde disiplin i egne rekker på: Om hærførerne mente en kohort ikke hadde kjempet godt nok – eller gjort noe galt – ble én tiendedel av soldatene valgt ut ved loddtrekning og henrettet. I sommer gjorde britiske arkeologer et funn som tydet på at de ikke nødvendigvis behandlet sine erobrede undersåtter så voldsomt varsomt heller.

Les saken her

«’Revolusjonerende’ teknologi viser at Maya-sivilisasjonen var langt større enn tidligere trodd»

Ny teknologi har gitt forskerne anledning til å finkjemme den tette og massive guatemalske jungelen. Forskerne ble forbløffet av hva de fant:

— Hele byer som aldri før har blitt oppdaget, er nå funnet, sier forsker og dokumentarskaper Albert Lin.

Les saken her

«Å føde på Mars blir vanskeligere enn du kanskje har tenkt over»

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Mars har virkelig vært i vinden i år, med både nye, ankomne fartøyer, samtidig som vi har fortsatt å ta flere skritt mot den første bemannede reisen til den røde planeten. For dem som drømmer om å befolke planeten er det dog en relativt viktig problemstilling som må løses: trygg fødsel.

Les saken her

«Dersom hele menneskeheten blir utryddet er det nok med to personer for å befolke jorda på nytt»

For å sitere vaktene i «Ankh-Morpork City Watch» i Terry Pratchetts Discworld: «It’s a million-to-one chance, but it might just work!»

– Det finnes historier om arter som gjør utrolige comeback fra nær utryddelse – alt er mulig, sier forskeren Philip Stephens til BBC.

Les saken her

«Mysteriet om Mayakulturens kollaps kan endelig være løst»

Forskerne har gjort flere spennende funn når det gjelder den antikke Maya-sivilisasjonen  i år, inkludert en ny ledetråd i mysteriet om kulturens kollaps. Den fant forskerne på bunnen av en innsjø i dagens Mexico.

Les saken her

«Fant et 8000 år gammelt makabert åsted i Sverige»

Det var ikke bare romerne som var brutale. I februar fant svenske arkeologer et 8000 år gammelt åsted som vitnet om grusom vold:

Levningene av ni voksne og ett spedbarn der hodeskallene var hugget av og tredd ned på et spyd.

Les saken her

«Nyoppdaget veps har fryktinngytende brodd»

I tillegg til å ha et voldsomt våpen av en brodd, driver vepsene og lammer edderkopper og legger egg inni kroppene deres.

Les saken her

«Ny teori: Derfor klarte det moderne mennesket å utkonkurrere neandertalerne»

Det finnes mange teorier om hvorfor menneskene ble verdensherskere, etter at våre artssøsken falt fra én etter én: Vårt språk, våre sosiale relasjoner, vår teknologiske kompetanse, våre symboler og vår kognitive utvikling. En ny studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature i sommer peker på en annen grunn. En ting som denne karen er god på:

Les saken her

National Geographic