En «ny» metode kan redde skogens «vandrende kongler» – og en rekke andre utrydningstruede arter.

Metoden er ny i den forstand at den aldri før er blitt brukt til dette formålet, men teknikken har allerede vært tilgjengelig i flere tiår.

Britiske forskere har nå funnet ut hvordan man kan ta fingeravtrykk fra skjellene til pangoliner, også kalt «vandrende kongler» på grunn av deres noe spesielle utseende.

Det er både gledelig og sårt tiltrengt nytt. Pangolinen er nemlig det mest smuglede pattedyret i verden. Om lag én million er blitt skutt og solgt på det illegale markedet bare det siste tiåret.

Det har ført til at alle åtte artene av skjelldyrene er på IUCNs rødliste, som betyr at de er utrydningstruet. Det gjelder særlig de fire asiatiske artene, mens de fire afrikanske er blitt utsatt for stadig mer ulovlig jakt etter at den asiatiske bestanden har sunket drastisk.

Skjellene blir brukt i tradisjonell asiatisk medisin, og kjøttet er regnet som en delikatesse i asiatiske restauranter.

Her bor de ulike artene av pangoliner. Illustrasjon: Skjermdump

Forskerne brukte gelatinplater som daglig blir brukt av etterforskere for å samle inn fingeravtrykk på åsteder.

– Etter det vi vet, er det ingen andre som bruker gelatin til å etterforske forbrytelser mot dyrelivet, og dette er den første gangen fingeravtrykk er blitt hentet fra pangolinskjell, sier Christian Plowman til National Geographic.

Den tidligere etterforskeren ved New Scotland Yard står bak forskningen. Han er nå rådgiver ved Zoological Society of London.

Foto: A. J. T. Johnsingh, WWF-India and NCF, via Wiki Commons (CC BY-SA 4.0)

Plowman kom på ideen å teste metoden da han drakk en kopp kaffe med sin kollega Brian Chappel, en tidligere polititjenestemann og foreleser ved University of Portsmouth. En av de store fordelene med metoden er at den ikke er avhengig av avansert utstyr.

– Vi diskuterte en metode som er ukomplisert, enkel å bruke og som fungerer på et bredt spekter av geografiske forhold, sier Plowman.

Nå blir teknikken brukt i Kamerun og Kenya. Dyrelivvoktere i Kenya har også brukt den til å hente fingeravtrykk av elfenben, og britiske myndigheter har hentet fingeravtrykk fra fuglefjær.

Dersom teknikken blir en suksess, er det selvfølgelig mulig at de kriminelle i større grad bruker hansker for ikke å legge fra seg spor. Chappel tror imidlertid funnet vil inspirere til å bruke flere rettsmedisinske teknikker som kan bidra i kampen mot det illegale markedet for utrydningstruede dyr.

– Vi må holde momentet oppe og vise at det er mulig å bruke mer innovative teknikker for å hindre og oppdage illegal handel, sier han til National Geographic.

Toppbilde: Skjermdump

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.