Det enorme skipet sank etter slaget i Korallhavet. I går ble det funnet.

USS Lexington (CV-2) er funnet 3000 meter under havets overflate og 800 kilometer utenfor Australias østkyst.

Skipet, som bare ble kalt Lady Lex, spilte en viktig rolle i krigen i Stillehavet. Det var her amerikanske Lady Lex og Yorktown møtte de japanske hangarskipene Shōkaku og Zuikaku i et kolossalt sjøslag. Det fant sted mellom 4. og 8. mai 1942, og er første gang hangarskip kriget mot hverandre.

Sjøslaget endte uten en klar seierherre, men la grunnlaget for det viktige slaget ved Midway en måned senere. Begge de japanske skipene ble nemlig så skadet i Korallhavet at de ikke kunne delta, noe som bidro til at de allierte vant slaget.

Lady Lex sank selv etter å ha blitt truffet av to torpedoer og to bomber. Skipet ble først dratt vekk av en amerikansk destroyer for å unngå å bli tatt til fange, men skipet sank til slutt etter at drivstofftankene tok fyr. 216 av mannskapet omkom.

Admiral Harry Harris i den amerikanske marinen er svært begeistret for at hangarskipet er funnet igjen etter så mange år.

– Som en sønn av en som overlevde USS Lexington, tilbyr jeg mine gratulasjoner til Paul Allen og hans besetning på Research Vessel Petrel for å finne Lady Lex, skriver han i en uttalelse på Twitter.

Paul Allen er blant annet kjent for å ha vært med å grunnlegge Microsoft sammen med Bill Gates.

– Å vise sin respekt til USS Lexington og de modige mennene som jobbet på skipet, er en ære. Alle amerikanere bør være takknemlige for de som tjente og fortsetter å tjene landet, for deres mot, utholdenhet og ofre, skriver Paul Allen på egne nettsider.

Han har lagt ut flere bilder fra funnet:

Slik så skipet ut før det sank:

Her har USS Lexington lagt fra kai ved San Diego den 14. oktober 1941.

 

Dette bildet er tatt av en japansk pilot og viser USS Lexington under angrep i slaget om Korallhavet.

 

Her er USS Lexington i full fyr og i ferd med å synke. Flyene er fortsatt parkert bak på skipet.

USS Lexington ble truffet av to torpedoer og to bomber før det sank i slaget om Korallhavet.

Toppbilde: Skjermdump, Paul Allen

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.