Familietreet forteller oss en interessant historie om hvordan romantiske forhold har endret seg de siste århundrene.

11 generasjoner, fem århundre og 13 millioner mennesker. Så langt strekker greinene og røttene til verdens største slektstre seg. Personene, med stort sett europeisk herkomst, er koblet til hverandre gjennom biologi eller ekteskap.

Den kanskje mest kjente personen i det enorme familietreet er den folkekjære skuespilleren Kevin Bacon.

Kevin Bacon. Foto: SAGIndie (CC BY 2.0)

Men enda viktigere: Treet gir oss en rekke interessante vitenskapelige funn. Det viser at folk på 1700-tallet typisk giftet seg med en firmenning som ble født mindre enn ti kilometer unna. 150 år senere hadde dette mønsteret endret seg, og man giftet seg sjeldnere med slektninger. Tidligere trodde man at dette hadde med voksende avstander å gjøre, men det nye familietreet avdekker at det ikke er tilfellet. Forskerne løfter derfor frem kulturelle faktorer som forklaring. Det ble rett og slett tabu å gifte seg med en slektning.

– Dette hjelper oss å forstå hvordan genene spredde seg geografisk, sier Yaniv Erlich ved Columbia University til Science Magazine.

Han fikk ideen til studien for syv år siden etter at han fikk en e-post av en fjern slektning. Slektningen tok kontakt gjennom et nettsted som heter Geni, der folk kan dele sitt familietre. Erlich tok raskt kontakt med en direktør i selskapet, og fikk etter hvert tillatelse til å laste ned nettsidens titalls millioner profiler som gir informasjon om navn, kjønn, fødested, fødsels- og dødsdato og nære slektninger.

– Studien er en imponerende og smart bruk av data fra crowdsourcing for å undersøke en rekke interessante vitenskapelige spørsmål, sier slektsforsker Peter Visscher ved Universitetet i Queensland i Australia til Science Magazine. Han deltok selv ikke i forskningen.

Denne grenen av familietreet viser 6000 slektninger over syv generasjoner. Ekteskap er markert med rødt. Illustrasjon: Columbia University

Slektsforskeren peker særlig på muligheten for å undersøke rollen genetikk har på sykdommer.

Treet antyder også at genetikk har mindre å si for levealder enn vi tidligere har antatt. Studien estimerer at kun 16 prosent av levealderen er bestemt av genene, mot et estimat på 25 prosent basert på svenske tvillingstudier.

Forskerne skriver derfor i tidsskriftet Science at levealder trolig har mer med miljø og adferd å gjøre enn tidligere trodd.

Slektstreet gir oss også et innblikk i migrasjonsmønstre de siste hundre årene:

Toppbilde: Columbia University

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.