Gravkammeret er helt enestående på grunn av sin gode tilstand, ifølge Mostafa Waziri, generalsekretær i the Supreme Council of Antiquities.

Et nylig oppdaget, godt preservert gravkammer i Egypt har blitt fastslått å være det siste hvilested for en kongelig prest – som visstnok elsker moren sin.

– Han nevner sin mors navn nesten overalt her, sier Mostafa Waziri mens han peker på de utallige hieroglyfene, statuene og tegningene.

Bilder og videoer av kammeret, som er mer enn 4000 år gammelt, viser dets eksepsjonelle stand. Waziri sier at funnet er enestående gjennom de siste tiår, ifølge Reuters.

 

Prestens navn er Wahtye, og han tjente gjennom Egypts femte dynasti under Kong Neferirkare, ifølge Waziri. Gravkammeret hans er rundt 10 meter langt, 3 meter bredt og 3 meter høyt, og ble avdekket i regionen Saqqara, litt sør for Kairo.

Det inneholder to etasjer fylt med utallige statuer og fargerike tegninger av presten og hans familie.

Forskjellige tegninger skildrer «fremstilling av keramikk og vin, religiøse offerseremonier, musikalske fremførelser, seilende båter, produksjon av begravelsesmøbler, og jakt,» ifølge Egypt Today.

 

Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

 

NPR rapporterer at Saqqara-området er en del av et større kompleks, hvor arkeologer har oppdaget kunst og arkitektur som gir innsikt i det daglige livet under oldtidens Egypt.

Mange andre eldgamle artefakter er sannsynligvis fortsatt skjult under gravkammerets dypere lag, ifølge Waziri. Han peker mot en aksel, som han mener inneholder en sarkofag av kammerets eier, i tillegg til mange andre objekter.

Waziri mener at oppdagelsen av kammeret var ekstra spesielt, på grunn av dets nærmest perfekte tilstand. Tegningene er nesten fullstendig preservert, og kammeret i seg selv har ikke blitt plyndret, sier han, ifølge Reuters.

– Fargen er nesten intakt, til tross for at gravkammeret er nesten 4400 år gammelt.

Egypts femte dynasti styrte fra rundt år 2500 f.Kr. til år 2350 f.Kr.

Under kan du se flere bilder av gravkammeret:

Inngangen til gravkammeret. Foto: Khaled Desouki/AFP/Getty Images

Foto: Khaled Elfiqi/EPA-EFE/REX

Statuer i Wahtyes gravkammer. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Arkeolog inne i gravkammeret. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Toppbilde: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.