Det er ikke hver dag vi kan presentere både ny viten og pikante bilder som involverer hjortedyr, døde mennesker og mystiske spisevaner — men dette er altså én av de dagene.

Bakgrunnen for det hele er et prosjekt i regi av forskningsinstituttet for rettsmedisinske studier hos universitetet Texas State.

På en såkalt «body farm» hadde instituttets forskere plassert ut et ukjent antall råtnende menneskekropper i vitenskapens navn.

Nå kan det hende at hjernen din presser frem ordene «hvorfor det», og svaret på det spørsmålet er rett og slett at forskerne ville observere hvordan menneskekroppen naturlig brytes ned hvis de ligger åpent tilgjengelig i naturen.

Slik forskning høres kanskje morbid ut, men den kommer ofte til nytt, for eksempel hvis politiet finner en forkommen kropp i en skog eller i veikanten, så kan viten fra slike studier bidra til å fortelle hvor lenge vedkommende har ligget der, og kanskje hvordan personen døde.

Det er ikke kunnskap som du og jeg har bruk for i hverdagen, men for eksempel en politietterforsker vil dette kunne være et svært viktig verktøy i etterforskningen.

Ved «body farmen» hadde forskerne også utplassert et såkalt «vilt-kamera», et kamera som tar bilder hvis noe beveger seg — og det de fikk se sjokkerte dem:

Det kan godt hende dette er den flaueste situasjonen et klauvdyr noensinne har havnet i. Tenk deg å bli avbildet mens du står og gnavler på restene av et menneskelik.

Og det er ikke ferskvare, akkurat. Kroppen hadde ligget ute og mørnet seg i 186 dager.

Ifølge Journal of Forensic Science kom hjorten også tilbake ved en senere anledning og forsynte seg på nytt.

Forskerne sier er det første gang denne oppførselen er fotodokumentert, men også at de ikke er ukjente med fenomenet.

Man regner faktisk med at hjortedyrene, som jo er mest kjent for å være vegetarianere, gnager på knoklene for å få i seg viktige næringsstoffer som fosfor, kalsium, salt og andre mineraler de kan få for lite av om vinteren.

Via IFLscience

National Geographic