For 110 millioner år siden – sånn cirka – gikk denne skjellbefengte krabaten rundt og gomlet planter i det som nå utgjør den vestlige delen av Canada.

Si morn til nodosauren — kanskje det best bevarte fossilet som noensinne er funnet.

Våt gravplass

På grunn av det som må ha vært en oversvømmelse, ble giganten skylt på havet, og det er takket være denne heller våte gravplassen, at fossilen har tålt tidens tann på en så eksepsjonelt god måte. 

Bare sjekk detaljene på dette bildet — det er nesten som en ren avstøpning, og du ser tydelig både hodeformen og de sagtannlignende skjellplatene på rygg og nakke.

Fossilet ble funnet ved en tilfeldighet av gruvearbeidere i Canada, kan man lese i siste utgave av National Geographic.

Det var en marsdag i 2011 at gravemaskinoperatøren Shawn Funk gravde seg nedover i jordsmonnet på det svære anleggsområdet på gruveområdet Millennium Mine – fullstendig intetanende om at han snart bokstavelig talt skulle støte på levningene av et gedigent beist fra fortiden.

Klunk!

I løpet av sine 12 år med graving, hadde anleggsarbeideren flere ganger kommet over fossile trerester, men aldri noen levninger av dyr, og minst av alt en dinosaur.

Men denne dagen klunket han borti noe som føltes usedvanlig hardt, og som hadde en minst like usedvanlig farge.

Funk og hans kollega Mike Gratton gravde forsiktig videre. Var det fossile trerester – eller var det kanskje ribbein de så?

Det skulle vise seg å være levningene etter en dinosaur, nærmere bestemt en nodosaur, som i sine velmaktsdager veide nærmere 1,4 tonn og var bortimot seks meter lang.

Det skulle også vise seg å være den best bevarte nodosaur-fossilet man hittil har funnet.

Ser ut som en skulptur

Seks år senere befinner skapningen seg i laboratoriet på Royal Tyrrell Museum i Alberta i Canada.

Ved første øyekast ser det ut som en svær skulptur av en dinosaur, halsen bøyer seg elegant mot venstre, som om den strekker seg mot en saftig plante.

– Det er ikke bare et skjelett, det vi har her er en dinosaur slik den ville sett ut, sier Caleb Brown, paleontolog ved det kanadiske museet, i den siste utgaven av National Geographic.

 

Som å vinne i lotto

For ham og de andre paleontologene ved museet er dette funnet som å vinne i lotto.

Vanligvis er bare bein og tenner bevart, men det undersjøiske miljøet denne dinosauren i lang tid ble bevart i, har sørget for optimale bevaringsforhold.

Over 7000 timer har gått med i museets prep-laboratorium med å bevare fossilet de siste fem årene.

Prosessen kan sammenliknes med å frigjøre komprimert talkumpulver fra betong. 

– Du må nærmest kjempe for hver millimeter, sier Mark Mitchell, en av fossilpreparatorene ved museet, til National Geographic.

Og da har vi ikke engang nevnt det foregående møysommelige arbeidet med å grave den så hel som mulig ut av jorden i gruveområdet og få den fraktet til museet.

Utstillingsåpning

Mitchell og de andre paleontologenes kamp er nå så godt som over, men det vil ennå ta mange år å avduke hemmelighetene fossilet skjuler.

Den er nemlig på sett og vis nesten for godt bevart: For å forske nærmere på dinosaurens indre, må man ødelegge de ytre lagene – og CT-skanningene man så langt har foretatt, har avslørt lite.

Uansett kan man nå besøke utstillingen som åpnet nå i mai, dersom man selv vil hilse på nodosauren som for seks år siden ble funnet i gruveområdet i Canada – av en mann med gravemaskin. 

Via National Geographic

Bilder: National Geographic/Royal Tyrrell Museum of Palaeontology, Drumheller, Alberta. 

National Geographic