Og med ett var ikke månen så død og uinteressant likevel.

Selskapet Moon Express, med base i Florida, er ett av flere private selskaper som nå jobber iherdig med forberedelser til romekspedisjoner i farlig nær fremtid.

Men i motsetning til de statlige månelandingene vi har sett fra USA, Kina og det tidligere Sovjetunionen (de sistnevnte kun ubemannet), er formålet nå ikke primært prestisje og forskning – men rent kommersielt.

Grønt lys

Tanken i første omgang er å hente jord og steiner hjem til jorden fra månen og diverse asteroider – for så å tjene penger på det de tar med seg.

– Det vil umiddelbart bli det mest verdifulle – og knappeste – materialet på jorden, sier Bob Richards, den optimistiske sjefen i Moon Express, til det populærvitenskapelige nettstedet The Seeker.

Målet for Moon Express er å være i gang allerede så snart som i 2020, og dermed bli det første private selskapet i verden til å gjøre noe slikt.

Etter i fjor å ha fått grønt lys for sine romprosjekter fra amerikanske myndigheter, er den administrerende direktøren over seg av begeistring:

– Vi er nå klare for å sette seil som oppdagelsesreisende til jordens åttende kontinent, månen, for å jakte ny kunnskap og ressurser til å utvide jordens økonomiske sfære, til gode for hele menneskeheten, sier Bob Richards i en lettere pompøs uttalelse på selskapets egen nettside.

Trillionærer

Til The Seeker sier Bob Richards følgende:

­– Vi tror at de første trillionærene vil komme som en følge av rom-ressurser.

Mer nøyaktige hvilke ressurser det er snakk om, får eventuelt tiden vise. Men spekulasjonene er mange:

Månen inneholder eksempelvis store mengder av helium-3, som mange håper vil kunne fungere som en potensiell energikilde i fremtiden.

Mineraler, som for eksempel platina og andre metaller, som man kan finne i asteroider, kan også vise seg å skaffe fortjenestesugne romgruvearbeidere til smør på brødet, og vel så det.

Månen – romfarernes bensinstasjon

Denne utsikten har ingen mennesker sett siden 1972. Skal vi tilbake til månen – kanskje som en base for å utforske resten av solsystemet?

I tillegg vil man trolig satse på vann. Vann vil nemlig, ifølge den nye generasjonen rom-entreprenører, utgjøre den viktigste faktoren i en verdensøkonomi som i økende grad skal vokse ved å forsyne seg av ressurser i solsystemet.

Ved å bryte ned vann til hydrogen og oksygen kan man nemlig produsere rakettbrensel – og dermed ser man for seg at månen kan brukes som depot for mer ambisiøse romferder i fremtiden.

– Vann kan fungere som oljen i solsystemet – og månen kan bli en bensinstasjon på vei opp, sier Bob Richards til The Seeker.

I godt selskap

Selskapet Moon Express er langt fra alene om å ville utvide jordens økonomiske territorium. Både kinesiske, japanske og europeiske aktører skal være godt i gang med å utvikle planer for beslektede prosjekter.

I tillegg er som kjent Tesla-sjef og multi-gründer Elon Musk og Jeff Bezo for lengst i gang med sine minst like ambisiøse Mars-planer.

Én ting er i hvert fall sikkert: Mye av det som en gang hørtes ut som science fiction, ble i løpet av kort tid en del av virkeligheten.

Snakkes i 2020, si! 

National Geographic