En tiåring ble gitt det som kalles en «vampyr-begravelse».

– Jeg har aldri sett noe lignende. Det er ekstremt uhyggelig og rart, sier arkeolog David Soren ved Universitetet i Arizona.

Tiåringen ble begravet med en stor stein i munnen. Dette ble trolig gjort for å forhindre at barnet kunne stå opp fra de døde.

Gravstedet er fra 400-tallet, omtrent samtidig med Romerrikets fall, og ligger ved et fraflyttet romersk herskapshus. På folkemunne blir stedet kalt «Spedbarnenes gravsted».

Makabre «vampyrgraver»

Trolig ble flere av de som er gravlagt her, smittet av malaria. Tidligere studier har funnet DNA-bevis på tilstedeværelsen av Plasmodium falciparum, en parasitt som sprer den farligste formen for sykdommen.

En annen unge på tre år er funnet med tunge steiner på beinene og hendene hennes. Dette ble også gjort for å sikre at jenta ikke skulle stå opp fra de døde.

Slike makabre «vampyrgraver» er tidligere funnet flere steder i Europa, blant annet i Polen, skriver Live Science. Noen lik er også funnet med en stang tredd gjennom overkroppen.

«De døde begraver ikke seg selv»

Det er likevel lite som tyder på at menneskene på denne tiden fryktet blodsugende vampyrer. Trolig er det heller snakk om frykt for at de døde skulle spre sykdommene som herjet i området.

– Vi vet at romerne var veldig bekymret for at de begravde skulle stå opp fra de døde, og de benyttet seg også av hekseri for å holde ondskap – det som har infisert kroppen – fra å komme ut, sier Soren.

I dette tilfellet var «ondskapen» mest sannsynlig livsfarlig malaria.

– Gravsteder er viktige fordi de gir et vindu inn i sinnene til de som levde i gamle dager. Vi har et uttrykk i bioarkeologi som heter at «de døde begraver ikke seg selv». Vi kan finne ut mye om folks forestillinger og håp og hvordan de behandler de døde, sier bioarkeolog Jordan Wilson ved Universitetet i Arizona.

Toppfoto: David Pickel / Stanford University

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.