Det finnes kåringer for alt.

I Alaska er det noe som heter «fat bear week», eller tjukk bjørn uke på godt norsk. Det er nasjonalparken Katmai som står bak konseptet og konkurransen som følger med. Ansatte i parken har fulgt og tatt bilder av en gruppe bjørner gjennom sommeren og høsten. Deretter lot de følgerne sine stemme frem: Hvem er den tjukkeste bjørnen i landet her?

Vinneren er Beadnose 409. Hun har lagt på seg enormt siden juli, også kjent som bikinisesongen.

Her er to bilder av brunbjørnen som viser den store endringen hun har gått gjennom. Bildet til venstre ble tatt i sommer, og det til høyre ble tatt tre måneder senere:

Hunnen Beadnose 409. Foto: Katmai National Park & Preserve

Hva er det som har skjedd? 

Dette handler ikke om fråtsing for fråtsingens skyld. Beadnose og vennene hennes er strengt nødt til å fete seg opp før vinteren. Mens hun er i vinterdvalen, som varer opp mot syv måneder, kan hun miste så mye som en tredjedel av kroppsvekten sin. Hun er dermed avhengig av et godt utgangspunkt før hun går i hi.

Heldigvis for bjørnene i området har de rik tilgang til laks proppfulle av kalorier. Titusenvis av laks svømmer hver sommer opp Brooks River, som går gjennom nasjonalparken de bor i. Bjørner er dessuten svært gode til å legge på seg vekt, og de beveger seg nesten ikke i månedene før vinteren. Dette gjør de uten at blodårene deres fylles av fett og uten særlig muskelsvinn.

Det bør sies at konkurransen har vært tøff i år. Her er et par andre kandidater til prisen:

747:

480 Otis:

Her er Beadnose i gang med vinterforberedelsene (det er hun som faller ned i elven):

Alle bilder: NPS Photo / A. Ramos / Katmai National Park & Preserve

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.