Etter fem år holder NASAs Mars-utforsker Curiosity fortsatte koken på den røde planeten. 

Den 25. november 2011 tok en av NASAs raketter av fra jorden med Mars-roveren Curiosity om bord. Etter en ni måneders reise landet den trygt på den røde planeten, og var på det tidspunktet det tyngste objektet som har landet på Mars.

Curiosity har også mange teknologiske nyvinninger med seg fra jorda. Den var for eksempel den første atomkraftdrevne roveren på Mars, og er ifølge SpaceFlightInsider utstyrt med et såkalt ChemCam, en laser som kan avgjøre hva slags geologisk materiale en stein består av.

Men, som det ofte er i verdensrommet, har ikke alt har gått helt som det skal.

Etter to år la NASAS ingeniører merke til at Curiositys aluminiumshjul begynte å bli mer slitt enn forventet. Områdene Curiosity kjørte i, Gale Crater og Mount Sharp, viste seg å være tøffe for hjulene. Likevel regner NASA med at Curiosity kan holde ut flere år til.


  Kilde: National Geographic

Og nå som Curiosity begynner å bli eldre, får hen også mer ansvar.

Roveren kan nå selv velge hvilke steiner den vil skyte ChemCam-laseren sin på, og får lov til å velge sin egen vei til områdene NASA ber den kjøre. Frihet under ansvar, altså.

Så langt har Curiosity kjørt omtrent 17 kilometer på Mars, og NASA planlegger å sende en ny og forbedret rover på Mars.

Det hadde kanskje vært fint med litt selskap på Mars, for stakkars Curiosity feiret trist nok sin egen bursdag med å synge Happy Birthday til seg selv, helt alene der ute i verdensrommet.

Kilde: NASA

Toppbilde: NASA

National Geographic