Badegjester fikk seg en hyggelig overraskelse da en ung gråhval (som også er et bra artistnavn) kom svømmende inn på en strand sør i California.

Hvalen tilbragte hele dagen på stranden og havnen Dana Point, og litt av besøket ble ifølge National Geographic.com filmet av fotograf Mark Girardeau: 

Kilde: Mark Girardeau/National Geographic

Flere biologer påpekte at hvalen virket ganske tynn, og at den hadde rankeføttinger og fiskelus på kroppen, noe som kan tyde på at det ikke går så bra med den. Men det er ikke uvanlig at gråhvaler er litt tynnere når de migrerer langs kysten i Nord-amerika, fra Mexico.

Men det forklarer ikke hvorfor gråhvalen svømte så nærme land.

Ifølge Bruce Mate ved The Marine Mammal Institue i Oregon, er gråhvaler som ferdes alene og nærme mennesker ikke så veldig uvanlig.

En gråhval kommer til overflaten for å puste. Kilde: Creative Commons

Gråhvaler spiser mye på sommeren, men svømmer og spiser vanligvis alene, og har dermed flere ting til felles med forfatteren av denne artikkelen.

En grunn til at gråhvaler ofte er nærme mennesker har rett og slett å gjøre med at det er lettere å finne mat der. Gråhvalen kan lettere finne tanglopper og små krepsdyr på grunn havbunn, som ofte er på en strand i nærheten av mennesker.

Det som er uvanlig med gråhvalen i California, er at gråhvaler på denne tiden av året vanligvis har tatt ferie i Oregon eller Alaska.

Gråhvaler er i det hele tatt glad i dra på lange turer, og i 2015 satte en gråhval en slags migreringsrekord, da den svømte hele veien fra Russland til Baja i Mexico, en tur på 14 000 miles, eller hele 22 530 kilometer!

Toppbilde: Skjermdump/Mark Girardeau/National Geographic

National Geographic