En valps forhold til moren kan ha mye å si for hvor godt den egner seg som førerhund.

Ifølge kpbs.org kan en forskningsartikkel tyde på at jo mer en valp har blitt kost med av sin mor, jo dårligere førerhund blir den.

Forskerene overvåket oppveksten til 98 hunder som senere skulle bli førerhunder. Den ene halvdelen av valpene fikk mye oppmerksomhet og kos av moren sin, og mødrene var med dem hele tiden. Den andre halvdelen fikk begrenset kontakt med moren.

Det viste seg at gruppen som hadde mye mindre tid sammen med moren ble bedre førerhunder senere.

Det er ikke bare hvor mye kontakt som kan ha mye å si på hundens fremtidige karriere som førerhund, men også hva slags kontakt.

Noen hundemødre ligger mens de ammer valpene sine, mens andre står. Forskerene fant ut at valpene som måtte stå, og dermed jobbe litt hardere for å få melk, ble bedre førerhunder.

Men hvorfor blir disse valpene bedre førerhunder?

Ifølge Clive Wynne, professor i psykologi ved Arizona State University, kan det å måtte klare seg mer alene og måtte jobbe hardere for ting være bra for en førerhund. En førerhund må tross alt være selvstendig, og kunne tenke selv, om for eksempel eieren gir den en kommando som setter eieren selv i fare.

En annen teori er at mødrenes måte å oppdra valpene sine på er et tegn på visse typer gener, som valpene også arver. Tidligere forskning har for eksempel vist at hundemødre som bruker mye tid på valpene sine også har høye mengder av stresshormonet kortisol. Det høye nivået kan arves av valpene, som kan gjøre dem mer stresset og dermed dårlige førerhunder.

Kilde: Creative Commons

Men kanskje er det helt tilfeldig.

Mange god førerhunder blir brukt til å avle nye førerhunder. Kanskje er bare førerhundene som gjør det bra flinke fordi de er barn av andre gode førerhunder, ikke fordi moren deres ikke koste mye med dem.

I alle tilfeller gjør førerhunder en viktig jobb, og om man vil støtte arbeidet med å utdanne førerhunder i Norge kan du sjekke ut Blindeforbundets hjemmeside.

Og kanskje aller viktigst: denne saken gir oss en god mulighet til å se på denne videoen av søte førerhunder som trener:


Kilde: BBC Earth

Toppbilde: Creative Commons

 

National Geographic