Det finnes en type kakerlakk som føder levende unger. Så du det nettopp for deg? Vær så god.

Kakerlakken heter Diploptera punctate (ikke den samme som er avbildet), og det viser seg at den pumper ut en slags melk for å sørge for næring til de små.

Siden alt som kan forskes på, før eller siden blir forsket på, har en internasjonal forskergruppe basert i India oppdaget at denne væsken er mer enn fire ganger så næringsrik som kumelk. Det skriver Science Alert. 

«Melken» er full av kalorier, og inneholder både protein, sukker og fett.

– Ser du nærmere på protein-sekvensene, vil du finne alle de mest essensielle aminosyrene, sier en av forskerne, Sanchari Banerjee, til The Times of India.

Enda viktigere er det at dette er næring som fordøyes sakte og stødig, i stedet for å gi et kortvarig energi-kick.

Å skulle melke kakerlakker i stor skala er både ekkelt og upraktisk. Men dersom en kan gjenskape dette i laboratoriet, kan en «kakerlakkmelk-erstatning» være et verdifullt kosttilskudd mange steder i verden.

Det blir stadig flere av oss mennesker, og ressursene er skeivt fordelt. Underernæring og hungersnød er derfor dessverre vedvarende problemer. I beste fall, har vi her et gjennombrudd som kan gi lett tilgjengelig, stabil og effektiv næring til dem som trenger det.

For oss i velstående land som Norge er nok dette mindre relevant. Hvorvidt du vil få tak i en kakerlakkmelk-smoothie der du handler grønnkål vil bare tiden vise.

Og forresten:

via GIPHY

 

Toppbildet: Toby Hudson, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

National Geographic