Vi har skrevet mye om Mars, og hvordan vi kan bli marsboere og kolonisere planeten som de supermenneskene vi er.

Det vi derimot ikke har skrevet mye om, er hvordan reisen og livet på den røde planeten vil se og kjennes ut for Ola og Kari Nordmann – for helt vanlige folk som deg og meg.

Mange av oss liker å tenke at vi har en astronaut i magen, men etter å ha sett den nye videoen fra Asapscience har den magefølelsen blitt erstattet med en nokså ubehagelig murring …

Så, har du det som skal til for å reise til Mars? Videoen ser kanskje uskyldig ut, men er definitivt tankevekkende med tanke på at man regner med å innta planeten i løpet av de neste 20 årene.

 

Om du ikke kan se hele videoen, gir vi deg noen høydepunkter her:

Først og fremst må du åpenbart takle den enorme g-kraften som følger med det å bli skutt rett opp i verdensrommet. Selv blant astronauter som er trent for å takle over 3 g (altså tre ganger sin egen kroppsvekt), er det vanlig å besvime. Det er med andre ord trolig at du også får en *kremt* reaksjon.

La oss håpe at du ikke gjør tabben med å ikke fjerne galleblæren eller blindtarmen din før du går ombord. Det er nemlig stor sjanse for at disse organene sprekker i løpet av de (minimum) 150 reisedagene (på grunn av trykkforandringene).

Hvis du tror det blir chill å sveve rundt i verdensrommet, tro om igjen. Astronauter mister på generell basis opp til én prosent av muskelmassen sin hver måned (igjen, på grunn av manglende tyngdekraft). Du blir derfor nødt til å trene minimum to timer hver dag for å ikke miste kreftene/evnen til å bevege deg fullstendig.

Er du hypokonder er ikke Mars noe for deg. For selv om du kommer levende fra de mange farene ved selve oppskytingen, må du fortsatt takle en langt høyere grad av stråling fra solen enn du er vant til. Det gjør deg ikke brunere, men derimot gir det deg trolig økt kreft-risiko eller varige nerveskader.

Uansett kan du nesten garantert se frem til hodepine, svekket syn/mulig blindhet, treg fordøyelse og hyppige urinveisinfeksjoner. Dette er fordi mangelen på tyngdekraft mildt sagt tukler med væskebalansen i kroppen din.

Så over til personlig hygiene: Tenk uke på uke på uke med telttur i skogen. Fordi det er trangt om plassen, kan du ikke skifte klær så ofte som du gjør på jorden. Astronauter må for eksempel ha på seg det samme undertøyet i opptil en uke i strekk, og det må du og.

Nå har vi ikke en gang kommet til hvordan livet på Mars vil se ut når du faktisk lander. Alt vi kan si er at du må ha en viss sans for innavl, små «kjellerleiligheter» uten vinduer, svette drakter, frysetørret mat med en merkelig konsistens og total mangel på privatliv.

God tur!

National Geographic