I dag tar vi en pause fra agurknyhetene, og rusler bort til kjøkkenhagen for å heller snakke litt om koriander.

I takt med sommervarmen og spirende urtehager noterer vi oss nemlig at det verdensomspennende korianderhatet nå har blusset opp i sosiale medier.

Facebook-siden «I Hate Coriander», som har over hundre tusen følgere, har den siste tiden publisert en rekke hatefulle gifs og bilder som går viralt. Som denne:

NO.

Posted by I Hate Coriander on Sunday, 2 July 2017

 

Eller denne sviende tatoveringen, som i skrivende stund har over 45.000 kommentarer:

 

«Hatet» styres av genene

Koriander er en av de få «matvarene» de aller fleste av oss trygt kan si at vi enten elsker eller hater. En av årsakene bak hat/elsk-forholdet er – som du kanskje visste fra før av – at koriandersmaken i stor grad styres av genene våre.

Flere store studier viser at en viss prosentandel av oss er genetisk disponert for å synes at koriander smaker som såpe.

Hvor mange av oss det gjelder er ikke forskerne helt enige om, men ifølge en studie i tidsskriftet Flavour oppgir 17 prosent av personer med «hvit»/kaukasisk bakgrunn at de ikke liker koriander.

Og etter aktiviteten hos «I Hate Coriander» å dømme ligger det mye ære og identitet i forholdet vi har til urten. På siden selges det for eksempel hat-hoodies og arrangeres speeddating utelukkende for folk som avskyr koriander.

Det er derfor ikke rart at det også blir ampert i kommentarfeltet. Her tar enkelte «muldvarper» til motmæle med litt god gammeldags shaming:

 

Derfor smaker det såpe

Men hvorfor smaker egentlig den asiatiske urten såpe for noen, mens andre synes den smaker friskt av sitrus?

I en av de største studiene gjort på «feltet» – utført av en amerikansk biotekbedrift i 2012 – knyttes smaken til luktesansen vår.

Forskerne hevder at såpesmaken skyldes en endring i genet OR6A2, som lager en reseptor i nesen som fanger opp kjemikalier av typen aldehyder. Aldehyder er et viktig aromastoff i mange såper, og finnes også i koriander.

Om du tilhører gruppen som blir uggen av urten, men har familie eller venner som drysser bladene over enhver rett, kan du trøste deg med at flere studier hevder at vaner og tilvenning har like stor – om ikke støre – betydning for hvordan koriander smaker som det genene har.

Så kanskje kan du lære deg å like koriander?

Eventuelt bare elske å hate det.

National Geographic