Hvis du grøsser av gapet til Tyrannosaurus rex har du til gode å møte «Razana» fra det prehistoriske Madagaskar.

På denne tiden var Madagaskar fortsatt et øde sted, og ting som blomster eller primater hadde ennå ikke sett dagens lys. Derimot ynglet det av ulike øgler og dinosaurer i faunaen, som alle hadde en ting til felles: frykten for det farligste og mest nådeløse rovdyret av dem alle, Razana.

For drøyt 170 millioner år siden var denne kjøtteteren på toppen av næringskjeden, og det er ikke uten grunn at Razana gjerne beskrives som «et levende mareritt» eller bare «beinknuseren».

Razana var nemlig over sju meter lang, veide rundt 900 kilo og hadde lange, sylskarpe tenner – som også var større enn T-rex sine, skriver CNN.

Razanandrongobe sakalavae, også kalt «Razana» fra juratiden

Tenner og benfragmenter fra Razana ble funnet for første gang i 2006, men da visste man ennå ikke om hun var en dinosaur eller en øgle. I ettertid har det blitt funnet nye kranuium-fossiler, og det er granskningen av disse som nå har ført til at italienske forskere kan trekke følgende konklusjon: Razana var en tidlig slektning av krokodillen og alligatoren.

Men i motsetning til dagens krokodiller lå ikke Razana under vannoverflaten og bare ventet på byttet sitt. Med fire lange og sterke ben kunne Razana sprinte på land (!), og slikt sett var hun en effektiv jeger og åtseleter.

Selv om vi dag gjerne tenker at dinosaurene hersket over jorden på denne tiden, er Razana et bevis på at også andre arter kunne komme inn og «rule» over visse områder, som en slags «løs kanon på dekk»:

– Razana kunne utkonkurrere selv Theropod-dinosaurer, sier forsker Cristiano Dal Sasso i en pressemelding.

Dal Sasso er paleontolog ved Det historiske museum i Milano, og er en av hovedforfatterne bak den nylig publiserte forskningsartikkelen om monster-krokodillen.

Med et hode så stort som en vaskemaskin og taggete tenner så store som bananer antar forskerne at kjeven til Razana virket omtrent som en ekstremt sterk saks: Hun hadde trolig evnen til å pulverisere hele ben, og slikt sett kunne hun rive byttet sitt i filler i store jafs.

Plutselig virker ikke dagens krokodiller så ille, så lenge de holder seg i vannet …

 animals nature crocodile nile GIF

PS: er det bare vi som syns Razana ligner mistenkelig på Basilisken fra Harry Potter?

Begge foto: Fabio Manucci.

Julie Nordby Egeland