Dette høres umiddelbart ut som mumbo-jumbo, men det viser seg at måneden du er født i kan ha stor innvirkning på hvilke sykdommer du kan få senere i livet.

I en ny studie, publisert i forskningsjournalen Medicina Clinica, vises resultatene av et forskningsprosjekt som involverer sykehistorien til 29 000 deltakere.

Resultatene viser at menn som er født i september har hele tre ganger så stor risiko for å få problemer med skjoldbruskkjertelen senere i livet, målt mot menn som er født i januar.

Tilsvarende vil kvinner som er født i juli ha 27 prosent større risiko for å utvikle høyt blodtrykk. 

Dette høres rart ut. Hvorfor er det slik?

Ifølge en artikkel hos IFLscience, sier forskerne bak studien at de dessverre ikke kan si noe om årsaken, men at de har brukt arbeidet sitt til å finne frem til disse sammenhengene.

«I denne studien har vi funnet bevis for at det er en signifikant link mellom fødselsmåned og senere utvikling av forskjellige kroniske sykdommer, uttaler forskningsleder og professor Jose Antonio Quesada til den britiske avisen The Telegraph.

Selv om vi altså ikke får vite noe om årsaken, er det likevel interessant lesning. For eksempel så trekkes det frem at menn som er født i sommermåneden juni har 34 prosent lavere risiko for å bli klinisk deprimerte, mens kvinner som er født i denne måneden har 33 prosent mindre sjanse for å utvikle migrene.

Fascinerende.

Dette er riktignok langt fra første gang at forskere og medisinere har prøvd å finne en sammenheng mellom forhold rundt fødselen og helse og prestasjoner senere i livet.

Selv om studien altså ikke sier noe om årsak, kan den fungere som inspirasjon for videre forskning. For den nysgjerrige sjel må det jo virke pirrende å lese at noen mennesker har større sjanse for å utvikle en bestemt sykdom, ene og alene på grunn av når på året de er født?

Årsakene kan jo være så mange, sammensatte og komplekse. Kan det ha noe med mors kosthold å gjøre? At vi spiser mer is om sommeren? Trolig ikke, men samtidig blir jo både mor og barn eksponert for mer sollys, og produserer derfor mer D-vitamin i sommerhalvåret. Kan det være noe? Mulig, mulig.

Andre teorier har beveget seg mot eksponering for pollen, sesongvariasjoner for virus og andre smittestoffer, til kosthold og miljø.

Til de som har fått klump i magen av å lese om sin egen fødselsmåned, kan det være nytting å huske på to ting:

Nummer én: Denne studien sier altså ingenting definitivt om årsaken, og det er selvsagt ikke slik at du automatisk vil bli syk selv om du skulle ha blitt født i den og den måneden.

For det andre: Er du bekymret for å bli syk, så er det en haug med særdeles virksomme ting du faktisk kan gjøre for å redusere sjansen for å bli syk senere.

Du kan starte med å følge de mest generelle kostholdsrådene. Så kan du prøve å holde deg i god form, slutte å røyke, og unngå skader og farlige arbeidsmiljøer.

Vipps — så har du reduserte sykdomsrisikoen din for alt fra diabetes til kreft, hjerte- og karsykdommer og mye annet — i tillegg til at du antakelig føler deg bedre mentalt.

God søndag!

National Geographic