Møt Rob Spence. En 44 år gammel mann, filmfotograf — og vaskeekte cyborg.

La oss se litt nærmere på Robs høyre øye:

Enda litt nærmere…

Der ja …

Inne i øyehulen har Rob montert et spesialutviklet kamera som kan kommunisere trådløst med omgivelsene. Som filmmaker bruker han kameraet til å gjøre opptak fra det som helt bokstavelig talt er hans egen synsvinkel.

Med det menes at hode- og øyebevegelser og lukking av øyelokk faktisk kommer med på opptaket.

Bakgrunnen for den spesielle hobbyen startet da Rob var ni år gammel.

Unge Rob var i Irland sammen med bestefaren sin og bedrev det som på fagspråk kalles «uvettig omgang med skytevåpen». Niåringen hadde lånt et haglegevær, og skulle til — slik en niåring gjerne vil — å skyte mot en liten haug med kumøkk.

– Jeg la hodet mot geværløpet, slik jeg hadde sett cowboyer gjøre på film, forteller Rob til Vice’ Motherboard.

Da han trykket på avtrekkeren spratt bokstavelig talt øyet ut av skallen, og selv om øyet ikke forsvant der og da, ble han erklært blind av legene. Det venstre øyet er heldigvis ok, og senere i livet endte Rob opp med å lage dokumentarfilm.

Her kan du se Mashables mini-doku om Rob og øyet hans:

Noen år senere begynte det skadede øyet å skape problemer, og Rob ble bedt om å finne en kunstig erstatning. I stedet for et konvensjonelt glassøye, begynte Rob å se på mulighetene for å stappe et lite kamera inn i øyehulen.

Sammen med ingeniører og utviklere tok Rob en voksavstøping av øyehulen sin, og så ble det konstruert et miniatyrkamera, komplett med en øyelignende front, slik at han kan gå med kameraet i øyet uten å skape for mye oppstyr.

Til daglig går Rob med lapp over øyet i stedet for kamera. Nå om dagen bruker han og kollegene hans tiden sin på å utvikle et nytt kamera — denne gang et som ligner mer på et ekte øye.

Mer om Robs prosjekter kan du lese her, og en (litt utdatert) video om Eyeborg-prosjektet kan du se her:

Bilder: Rob Spence/Eyeborg

National Geographic