Arkeologer har gjort et nytt enestående funn i Mexico: En maske av Mellom-Amerikas kanskje mest kjente konge, det første kunstverket i sitt slag.

Kongen het K’inich Janaab Pakal I, men er mer kjent som Pakal den store, som rådet over mayaene frem til hans død i 683 e.Kr. Han tok over makten fra sin mor Sak K’uk’ allerede i 12-årsalderen og hersket i hele 68 år.

Slik så den innflytelsesrike herskeren ut:

Foto: INAH

Han skal ha vært en viktig pågangsdriver for arkitekturen som mayaene er så kjent for, og som fortsatt står i dag, tusen år etter Maya-sivilisasjonens fall.

Dersom du synes masken ser noe gudeaktig ut, kan arkeologene på stedet avkrefte det.

– Det er ikke en representasjon av en gud. Etter å ha studert andre bilder, er det mulig at det er Pakal den store. Vi er ganske sikre på det nå, sier arkeolog Arnoldo González til Telezur TV, ifølge Science Alert.

Dette er ikke den første representasjonen av Pakal som er oppdaget. Tidligere er det funnet masker av kongen da han var en tenåring og en ung mann. Det nye funnet, som viser tydelige furer i ansiktet på kongen, kan imidlertid være det første av ham som en gammel mann.

Her er Pakal som tenåring (venstre) og ung mann. Foto: Jebulon/Jamie Dwyer/Wikimedia Commons

Sammen med masken, lå også beinrester av skilpadder og fisker, i tillegg til en figur av noe som ser ut som en reke.

Masken føyer seg inn i flere viktige Maya-funn den siste tiden. Ny teknologi avdekket tidligere i år at Mayariket var langt større enn vi tidligere har antatt. Dessuten løste en studie publisert i sommer mysteriet om sivilisasjonens kollaps.  Riket strakk seg over deler av dagens Mexico, Belize, Guatemala og Honduras. 

Arkeologene gjorde funnet da de undersøkte vannkanalene til mayaene. Målet er å finne ut av hvordan de drenerte vann fra palasset i Palenque. Den meksikanske byen er full av mayaruiner og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Toppbilde: Inskripsjonstempelet er en del av palasset i Palenque. Kreditt: Jan Harenburg (CC BY 4.0)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.