Russiske forskere vil gjenopplive mammuten og andre eksotiske og utdødde dyrearter.

Filmene om Jurassic Park skremmer ikke russerne fra å lage sitt eget «verdensledende paleo-genetisk forskningssenter» for å bringe utdødde arter tilbake til live.

Senteret, som allerede har skaffet seg finansiering på om lag 50 millioner kroner, ønsker blant annet å gjennopplive mammuter, ullhårede neshorn, huleløver og urgamle hestearter.

Det skriver Siberian Times.

Selv med det siste av moderne DNA-teknologi, er prosjektet svært ambisiøst.

Et problem er at DNA forvitrer over tid, selv om det er nedfryst. Forskerne må derfor sy sammen forskjellige DNA-fragmenter. Et håp er likevel at DNA-et til de utdødde dyrene er tilstrekkelig likt nålevende slektninger, slik at disse kan brukes til å fylle inn for ødelagte DNA-sekvenser. Den nærmeste nålevende slektningen til mammuter er asiatisk elefant.

Laboratoriet skal bygges i Sibir, der en rekke godt bevarte fossiler er funnet. Flere områder i Nord-Sibir fungerer som kolossale frysere og bevarer kroppene til dyr som døde for flere tusen år siden. I forrige uke ble en 40.000 år gammel hest funnet i Sakha-republikken i Sibir. I 2017 ble to 12.000 år gamle huleløver funnet i samme region.

– Det finnes ikke like mye unikt materiale noen andre steder i verden, sier forsker Lena Grigorieva til Siberian Times.

Skjelettet til en Mammuthus columbi, som står utstilt ved George C. Page Museum i Los Angeles, USA. De siste mammutene døde ut for om lag 6.000 år siden. Fotokreditt: WolfmanSF. Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0)

Foreløpig har forskere kun klart å gjenopplive ett dyr. Det var en Pyreneisk fjellgeit, en art som døde ut i 1997. Geiten levde i kun syv minutter og ble dermed den eneste arten som har dødd ut to ganger, skriver IFLScience.

Russerne er forøvrig ikke de eneste som jobber med å gjenopplive den majestetiske mammuten. Et forskerteam fra anerkjente Harvard University har de siste årene jobbet med det samme. Forskerne benytter seg av den effektive gen-teknikken Crispr, som gjør det relativt enkelt å gå inn og endre det genetiske uttrykket i en celle.

– Egentlig blir det mer som en elefant med noen mammut-trekk. Vi er ikke i mål ennå, men dette kan skje i løpet av et par år, sa professor George Church til The Guardian i fjor.

Hvorvidt de lykkes, og hva konsekvensene vil bli, vil tiden vise.

Toppbilde: Mammuter hadde kolossale støttenner som veide like mye som en voksen mann.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.