La øynene gli over dette bildet én gang til før du lar hjernen begynne å prosessere noe mer enn kun det visuelle:

Fantastiske bilder fra Carsten Peter og National Geographic magazines juliutgave 2017

Vi vet ikke om du har vært på kino og sett «Alient: Coventant» ennå, men Natgeobloggens assosiasjoner fra denne bildeserien går i alle fall rett inn i et ormebol av xenomorfs og annet utenomjordisk utøy.

For hva annet enn en sort, glinsende alien kan produsere noen så merkelige konstruksjoner som det du ser på bildet over her?

Vel, svaret er jo allerede gitt i overskriften, og kort fortalt så er bildet hentet fra en fantastisk visuell fortelling som står på trykk i juli-utgaven av National Geographic.

Bildene er tatt av den kjente naturfotografen Carsten Peter, og viser såkalte «lava tubes», eller lavatunneler som bukter seg innover, under fjellene på på Hawaii.

Tunnelen på bildet over her er åpenbart ikke i bruk, og hadde den vært det hadde bildet heller sett slik ut:

Fantastiske bilder fra Carsten Peter og National Geographic magazines juliutgave 2017

Øygruppen Hawaii er definitivt en av verdens mest aktive soner for vulkaner og geologi «in the making». De fleste øyene har flere steder med såkalt «aktiv geologi», og på mange plasser er lavastrømmer og nyoppståtte steinformasjoner nærmest en del av hverdagen.

Noen steder finnes utrolige, snerk-lignende formasjoner som bare kalles «pahoehoe» blant de lokale, men aller mest imponerende er de imponerende lavatunnelene som snor seg innover mot fjellets indre.

Disse tunnelene er skapt av kraftige elver bestående av flytende steinmasser. Faktisk er hele 90 prosent av lavatunnelene som ligger skjult under overflaten på Hawaii, hverken kartlagt eller gjort tilgjengelige for offentligheten — tvert om så holdes beliggenheten til flere av de flotteste lavagangene skjult for turister og vanlige folk.

Tunnelene er like vakre, eller skumle, som de er interessante. Formasjonene dannes ved at utsiden på en lavastrøm kjøles raskere ned enn områdene innenfor.

Dette skaper en slags skorpe på overflaten, og denne skorpen fungerer også som isolasjon, slik at lavaen kan fortsette å renne mer eller mindre uforhindret, gjerne helt ut til havet.

Når utbruddet er over og lavaen har rent ut, kan forskere (hvis de tør) bevege seg innover og oppdage slike trolske landskap:

Lavatunnelene kan bli opptil 15 meter i diameter, og bevege seg inntil 15 meter under bakken.

Det er kanskje ikke så imponerende, men det er derimot lengden (sa brura!): Noen lavatunneler kan bli hele femti kilometer lange. Da snakker vi typ Oslo-Drammen gjennom lavatunneler.

Når tunnelene står tomme og inaktive over tid, vil regnvann og sedimenter sive inn gjennom taket og danne små avsetninger. På bildet nedenfor ser du den spede begynnelsen til det som etterhvert vil bli massive stalaktitter og stalagmitter.

Lavatunneler finnes flere steder på jorden, men de «beste» har gjerne oppstått der det er mye tyntflytende lava, slik som på Hawaii, i Australia og på Tenerife.

Er du i nærheten av disse stedene i sommer bør du definitivt ta deg en (guidet) tur og lære mer om dette fascinerende fenomenet.

Fantastiske bilder fra Carsten Peter og National Geographic magazines juliutgave 2017

National Geographic