Om du har en skikkelig dårlig dag bør du gjøre ditt beste for å skjule det – i hvert fall hvis du møter på ei geit.

Geiter er allerede kjent for å være både sterke og sta, og nå viser en ny studie at de også ser forskjell på ulike ansiktsuttrykk hos mennesker. Og, kanskje ikke så overraskende, så foretrekker geita å få se et smilende og blidt fjes kontra en gretten mine. 

Det skriver Gizmodo.

– Dette er det første beviset vi har på at geiter er kapable til å visuelt skille forskjellige ansiktsuttrykk fra hverandre hos en helt annerledes art, nemlig mennesker, sier etolog og medforfatter av studien, Natalia Albuquerque.

Hun fremhever at studien har stor betydning for geitas status:

– Dette viser at geiter er mer komplekse dyr enn vi trodde. 

goat GIF

Også tidligere forskning har vist at geita har et nokså rikt indre liv. De kan blant annet gjenkjenne geitevennene sine (både fra utseende og hvordan de breker og høres ut), samt kommunisere med andre geiter via blikkontakt. Sistnevnte er noe bare hester, hunder og primater (som oss!) er kjent for å kunne.

For å få de 35 studie-geitene med på «leken» fristet forskerne med tørr pasta, noe geiter elsker!

Først trente forskerne geitene til å gå rundt 7 meter bortover, hvor det satt en person på huk foran en metallplate med en neve fylt av tørr pasta. Personen hadde et helt nøytralt ansiktsuttrykk, og så også ned i bakken da geitene knasket i seg pastaen.

Deretter ble pastagiveren erstattet av to metallplater, hvor det hang to bilder av to ulike ansiktsuttrykk på hver av platene. På det ene bildet smilte personen, og på det andre bildet hadde den samme personen en sint og sur mine. Geitene kunne så velge hvilket av bildene de ville gå mot (eller bare gi blanke og stå stille).

Forskerne fant at uavhengig av geitas kjønn, kjønnet på den avbildede personen eller om de ulike ansiktsuttrykkene hang til høyre eller venstre, så gikk geitene i all hovedsak mot det blide, hyggelige ansiktet. 

– Geitene i studien var ikke trent på noen som helst måte, så vi kunne ikke be dem om å sitte, stå stille eller se på bildene. Vi så bare på den spontane oppførselen deres, noe som betyr at geitene gjorde akkurat det de hadde lyst til, sier forsker Albuquerque.

Breee(a)king news, med andre ord!

rad jump GIF

Apropos breking: Siden vi er i et godt humør i dag gir vi deg denne geite-versjonen av en Taylor Swift-låt (må høres). 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.