Det er ikke hver dag vi skriver om spennende forskningsnyheter fra Sverige, men storebror i øst har et knallsterkt vitenskap- og forskningsmiljø (Nobel anyone?) og produserer mye interessant stoff.

Akkurat i dag er det svenske forskere fra universitetet i Lund som får mye internasjonal oppmerksomhet.

Bakgrunnen for dette er at de har konstruert et kamera som kan ta hjernesmeltende 5 billioner bilder i sekundet.

Bare for å sette dette litt i perspektiv: Husk at ordinær film er basert på et system som tar 24 bilder i sekundet. TV-formatet bruker 25 bilder per sekund. Peter Jacksons «Hobbiten» ble filmet i 48 bilder per sekund, og et høyhastighetskamera kan ta mellom 250 og 1000 bilder per sekund.

Svenskene topper altså kaka med et kamera som tar 5 000 000 000 000 bilder i sekundet — angivelig raskt nok til at man kan se selve lyset bevege seg …

I videoen nedenfor — som dessverre bare er tre sekunder lang — kan du se en lyspuls bevege seg over en avstand som tilsvarer omtrent tykkelsen av et vanlig A4-ark.

Ikke så frøktelig imponerende, sånn visuelt, men ha i bakhodet at det du ser her er en lyspuls som farer gjennom rommet …

Resultatene fra Lund-forskerne er publisert i forskningsjournalen Light: Science and Applications, hvor teknikken de har brukt også blir forklart — og de går ikke akkurat enkelt frem:

Lund-forskernes metode går ut på å lyse opp et lite objekt ved hjelp av flere laserpulser. Hver laserpuls ble gitt en unik, digital kode, og ved hjelp av disse kan hver eksponering til slutt settes sammen til en video.

I stedet for å ta ett og ett bilde, tar det nye kameraet fire separate bilder for hver eksponering, med en teknikk som kalles Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures.

Med denne teknikken, kombinert med det som kanskje er verdens mest avanserte oppsett av laboratorieutstyr for slikt bruk, klarer forskerne å filme hendelser som varer så kort som 0,2 billiontedels sekunder — noe som tydeligvis er raskt nok til å visualisere lysets bevegelser. 

I en pressemelding sier forskerne at dette er et stort steg frem fra tidligere ekstremkameraer. Frem til nå har man bare kunnet ta én ultrarask eksponering, og hvis man ønsker å filme en superkjapp hendelse må man repetere forsøket mange nok ganger til at man kan lage en filmsnutt av det.

Det nye kameraet fungerer mer på samme måte som et videokamera, hvor flere eksponeringer gjør at man får ut en ferdig «film», eller bildesekvens, på ett forsøk.

Er du interessert i mer kvalitetsnerding om svensk høyhastighetsfoto? I videoen nedenfor kan du lære mer om teknikken som ligger bak:

Via IFLscience

Bilder: Lund University, Kennet Ruona

 

National Geographic