Selv om vi, gjennom mobilen, har tilgang på de vakreste bildene, den fineste musikken, de flotteste filmene og alt mulig annet visuelt imponerende, hender det fremdeles at et bilde bare slår oss rett i bakken.

Akkurat i dag er det et bilde fra en nabo i verdensrommet som sørger for dette.

Bildet det er snakk om kan skilte med imponerende 43 223 x 38 236 piksler, noe som tilsvarer hele 1,6 gigapiksler, og en slik størrelse gjør at du kan zoome superlangt inn og se en utrolig detaljrikdom.

Det er ikke mulig å embedde hele bildet her – og godt er det – men trykk på linken under, og du kommer rett til space porn-paradis i Den lille magellanske sky:

Zoom inn og få hakaslepp her!

Det høres kanskje påtatt poetisk ut, men det du ser i linken over er bokstavelig talt tusener på tusener av verdener.

Den lille magellanske sky er vår nærmeste eksterne galakse, og er som navnet tilsier, en ganske liten galakse. Den kalles en sky fordi den ikke har den fine spiralformen som mange andre galakser har, men akkurat som andre galakser er den rett og slett en (enorm) ansamling stjerner, støv og materie.

Den rare formen skyldes at gravitasjonen fra andre, nærliggende galakser rett og slett har dratt spiralformen i filler.

Skyen befinner seg 190 000 lysår unna og har kun to prosent av massen til Melkeveien. Likevel er den godt synlig med den blotte øye, og har en fysisk bredde på rundt 15 000 lysår.

Selv om den befinner seg veldig nærme, har det lenge vært vanskelig å ta gode bilder av den lille magellanske sky. Årsaken til dette er at skyen inneholder enorme mengder støv.

Objektet er likevel svært interessant å studere, mye på grunn av at det fødes ekstremt mange nye stjerner der.

Nå har astronomer og forskere også fått tilgang til VISTA-teleskopet, som tar bilder ved å kombinere både synlig og infrarødt lys. Dette gjør det mulig å «se» gjennom støvet, og lo and behold. Sånn ser det ut når et av verdens beste teleskoper drar på med zoomen:

… og enda er du bare litt over halvveis zoomet inn …

I tillegg til at bildet er svært pent å se på, inneholder det også mye viktig informasjon for forskere.

Som eksempel kan det trekkes frem at astronomer har lagt merke til at mange av stjernene i den lille magellanske sky er signifikant yngre enn stjerner fra omkringliggende galakser.

Bildene skal også brukes til et rimelig ambisiøst prosjekt: Nemlig å lage et tredimensjonalt kart over både den lille og den store magellanske sky — noe som altså vil pinpointe flere milliarder stjerners posisjon i rommet.

Det kan bli interessant å utforske med oculus rift …

God helg!

National Geographic