Ah … Vi har ikke kommet lenger enn til midt i uken, og allerede tikker bevisene inn for at folk med bekmørk humor ser ut til å være mer intelligente enn andre. Bedre kunne det ikke ha vært.

Vi går rett til kilden: En ny studie, publisert i den anerkjente forskningsjournalen Cognitive Processing, viser sterk sammenheng mellom intelligens og deilig, morbid, svart humor.

Hvis noen lurer på definisjonen spør vi internetts to beste kilder: Store norske leksikon og Wikipedia.

Store norske sier:

Svart humor, pessimistisk, ofte grotesk humor, blanding av komikk og tragedie. Som litterært begrep særlig kjent fra 1960-årenes litteratur i USA, f.eks. hos Joseph Heller og Kurt Vonnegut.

Wikipedia sier:

Svart humor, også kalt morbid humor og annet, er en spesiell grotesk, pessimistisk eller svartsynt form for humor og satire der emnet er alvorlig og gjerne kan gjøre folk opprørte, slik som død, krig, narkotika og lignende. Provokasjoner og lek med tabuer er ofte en viktig del av den svarte humoren, som kan betraktes som en måte å vekke dem som ser og hører, og dermed et virkemiddel for å endre holdningene i samfunnet. Svart humor er ofte preget av ironi, men også det tragikomiske.

En enkel test for å sjekke deg selv:

Hvis du i det hele tatt vurderte å trekke på smilebåndet i dette tilfellet er det godt mulig at du besitter det nå ettertraktede personlighetstrekket «svart humor».

Nevnte studie er produsert ved universitetet i Wien, der 156 personer med forskjellig kjønn, alder og utdanning gjennomgikk en IQ-test.

Etter testen fikk de kikke på tolv tegneseriestriper fra den tyske serieskaperen Uli Stein. De aktuelle tegneseriestripene hadde et humoristisk, men mørkt, budskap, slik som den over her.

Resulatet fra IQ-testen og tegneserievurderingene viste at de med sans for svart humor både hadde høyere score på IQ-testen, mindre aggresjon, mindre negativt humør, og var i tillegg bedre utdannet.

Personene som ikke likte den mørke humoren hadde derimot gjennomsnittlig IQ, mange negative følelser og mye aggresjon.

Avslutningsvis: Et knippe ultramørke striper fra den spanske mørkemannen Joan Cornella.

 

National Geographic