En video av et av de mest spektakulære medisinske fremskritt verden noensinne har sett, går nå sine seiersrunder i sosiale medier.

I videoen, som har sitt opphav hos nettstedet Mashable, vises en ny medisinsk teknikk som kan hjelpe brannskadeofre til å gro ny hud — i løpet av noen få dager. 

Resultatene er ikke til å tro. Se de fantastiske før- og etterbildene i videoen:

Teknikken som vises her er i seg selv ikke noe nytt, da konseptet bak den nye «hud-sprøyteren» har vært kjent i fem-seks år.

Produktet i videoen er utviklet av det amerikanske firmaet RenovaCare og har fått det herlige navnet «SkinGun».

Man tar «ganske enkelt» personens egne stamceller, blander de ut i en væske, monterer en beholder med væsken i «hud-sprøyteren» og sprøyter på.

skjermbilde-2016-12-05-kl-12-06-42

Metoden gjør at stamcellene blir jevnt fordelt over det forbrente området.

Når de først har kommet så langt, fikser de resten selv. Allerede etter noen få dager kan man se et nytt hudlag gro frem.

Den store fordelen med denne teknikken er først og fremst at pasienten kan slippe tradisjonelle hudtransplantasjoner.

Frem til i dag er hudtransplantasjon den eneste metoden man har for å kunne gi ny hud til et forbrent område, men metoden er svært krevende for pasienten – og belager seg tross alt på at en fjerner hud fra et annet sted og fester det over brannsåret.

Dette er langt fra optimalt, da det oppstår et nytt, minst like stort sår et annet sted på kroppen. Hittil har det vært eneste utvei.

Med den ny teknikken håper forskere at brannskadde over hele verden skal få både et kortere sykehusopphold, og bedre resultater, enn med dagens teknikk.

Det er godt å se at verden går fremover, takket være flinke folk, kunnskap og forskning — og mot til å sette ville ideer ut i livet.

Bilder: Mashable/Youtube

National Geographic