Sure fruktskaller? Nam! Sjokolademus og søte krokodiller? De svarte er best, ingen protest!

Det er bare å innrømme det — nordmenn elsker smågodt. Faktisk så trøkker vi her på bjerget i oss smågodt for mer enn én milliard kroner — hvert eneste år.

Og alt dette svelges ned uten en eneste tanke på hvordan godteriet har blitt til.

En av grunnene til man sjelden tenker over godteriets tilblivelse skyldes kanskje at smaken på smågodt er så distinkt og tydelig kunstig at vi ser for oss at disse godteriet på magisk vis bare oppstår gjennom en kombinasjon av sukker, menn i hvite frakker og rene fabrikklokaler.

Det er ikke helt riktig.

skjermbilde-2016-12-06-kl-10-36-08

Nylig avrevet grisehud, klargjort for bearbeiding…

Faktisk så kunne du ikke bevege deg lenger bor fra sannheten.

Les denne setningen høyt for deg selv: «Det meste av smågodt er produsert av slakteriavfall».

Grisehoder, sener, kneskåler, haler, ryggrader … Alt det du ikke ønsker på middagsbordet brytes ned og ender opp i alt fra sminke til smågodt.

Nøkkelingrediensen i de fleste myke smågodt-typer er nemlig gelatin — et produkt som lages ved å koke sener, knokler og hud fra dyr.

Gelatin er også en hovedingrediens i gelé, som du gjerne finner i barnebursdager og ostekaker.

Nok prat, det er på tide å se en poetisk minidokumentar som viser hvordan smågodt blir til. Sett av 1 minutt og 42 sekunder, og gjør deg klar til å blø fra øya:

Filmen er laget av den belgiske dokumentarskaperen Alina Kneepkens og viser godteri-industriens mørke bakside.

Teknisk sett er minifilmen både velprodusert og velregissert, med et «smart» grep hvor man ser hele prosessen i revers — altså man starter med noe deilig smågodt, og så nøster man historien tilbake til det mekaniserte massedrapet.

I gamle dager pleide man å lage gelatin ved å koke en bøtte kalveføtter i timevis for å hente ut gelatinet. I dag knuses og kokes tusenvis av ryggrader for å tilfredsstille lørdagskosen.

Rett skal være rett: Det er faktisk ikke alt mykt godteri som bruker gelatin. Noen godteri-produsenter har valgt å bruke et gelatin-substitutt som kalles agar.

Agar-stoffet er en geleaktig substans som utvinnes fra røde alger.

Det gjør vel smaken litt bedre …

skjermbilde-2016-12-06-kl-10-36-37

National Geographic