Hva har skjedd her?

En slangeavler fra Florida fikk seg mildt sagt en overraskelse da han tok en titt på det nyeste kullet til sin kongeboa. Ett av de nye tilskuddene hadde nemlig to hoder.

Avleren tok derfor slangen sin til kjendisveterinær Dr. Susan Kelleher. Veterinæren, som bare blir kalt Dr. K., har kommet til bunns i mysteriet. Hun tok røntgenbilder av den tohodet slangen og oppdaget at den hadde to hjerter og to separate fordøyelsessystemer.

Det viste seg at slangen er to siamesiske tvillinger som deler et ytre skinn.

 

Dersom du trodde at to hoder er en fordel, tar du dessverre feil. Sjansen for at slangene vil overleve, anslås å være lave.

– Hvis det er to fordøyelsessystemer, så må vi gi næring til begge slangene. De fleste slanger som blir født sånn, dør. De får ikke nok næring, de deler nyrer og de har ikke normal avføring, sier Dr. K. til National Geographic.

Tilstanden kommer trolig av at embryoet var i ferd med å dele seg og lage tvillinger, men så stoppet det opp og ga siamesiske tvillinger. Det samme fenomenet er blitt observert blant haier, skilpadder, kyr og katter.

Tohodete slanger er svært uvanlige, men ikke helt unike. Denne Honduranske melkesnoken (Lampropeltis triangulum hondurensis) og albinoen, kalt Medusa, ble også født med to hoder.

Visste du? En kongeboa blir vanligvis mellom én og fire meter lang og veier mellom ti og 15 kilogram. Kvelerslangen er fra Sentral- og Sør-Amerika, der den stort sett lever i tropisk regnskog. Den jakter mindre pattedyr, fugler, øgler og amfibier.

Toppbilde: Skjermdump, National Geographic

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.