Den eventyrlige historien om Jane Goodall presenteres i ny og spektakulær dokumentar på National Geographic.

I 2014 ble 140 timer med fargefilm fra 1960-tallet funnet dypt nede i arkivene til National Geographic. 16-millimeterfilmene viser den britiske antropologen Jane Goodall og hennes sjimpanse-studier i Tanzania på nært hold.

De fascinerende opptakene – filmet av naturfotografen Hugo van Lawick – var ansett for å være tapt for alltid.

Den Oscar-nominerte dokumentarregissøren Brett Morgen fikk jobben med å forvalte materialet. Det var et enormt puslespill som tok flere år å sette sammen, og resultatet ble filmen «Jane» som sendes på National Geographic søndag 18. mars klokken 21:00.

Den lavmælte filmens kombinasjon av knivskarpe fargebilder fra 60-tallet, originalmusikk komponert av Philip Glass, og Jane Goodalls fortellerstemme har høstet jubel fra kritikerne og publikum.

Den har vunnet 11 dokumentarfilmpriser i USA og Europa, og har så å si fått toppkarakter av nærmere 100 filmanmeldere, ifølge Rotten Tomatoes (https://www.rottentomatoes.com/m/jane).

Revolusjonerte kunnskapen om sjimpansene

Det er umulig å overvurdere Goodalls betydning når det kommer til vår kunnskap om sjimpansene, som anses for å være menneskets nærmeste slektning.

Før hennes banebrytende studier, trodde eksperter at sjimpanser var ikke-tenkende, personlighetsløse skapninger som vandret målløst rundt i jungelen.

I dag vet vi bedre – takket være henne.

Foto: National Geographic Creative/ Hugo van Lawick

Barndomsdrømmen gikk i oppfyllelse

Historien om Jane Goodall er som revet ut av en eventyrbok. Som barn elsket hun å utforske naturen, og drømte om å bo side om side med dyrene i Afrika.

Drømmen gikk i oppfyllelse i 1960 mens hun jobbet som sekretær for paleoantropologen Louis Leakey. Til tross for at hun var uerfaren, mente Leakey at hun var den perfekte kandidaten til å studere sjimpanser.

Som 26-åring ble hun sendt til Gombe i Tanzania for å observere, kartlegge og dokumentere hverdagen til sjimpansene. Hun var uredd og uvitende, og kom tettere på dem enn noe annet menneske før henne. Såpass tett at hun til slutt ble akseptert av dem.

Goodall selv mener det var bra at hun på forhånd ikke visste at dette er menneskeskye dyr som kan bli ekstremt aggressive og voldelige hvis man kommer for nære.

Foto: National Geographic Creative/ Hugo van Lawick

Ble naturvitenskapens superstjerne

Goodall oppdaget fascinerende likheter mellom mennesker og sjimpanser. De føler glede, sorg, kjærlighet, sjalusi, trygghet og redsel – akkurat som oss mennesker. De leker, kommuniserer, danner sosiale samfunn, og konstruerer og bruker redskaper. Hun oppdaget også at sjimpanse-samfunnene kan føre blodige, brutale kriger mot hverandre.

Alt dette var oppsiktsvekkende informasjon på begynnelsen av 60-tallet, og sjefen Louis Leakey skrev entusiastisk i et telegram til henne: «Enten må vi redefinere menneskeheten, eller akseptere sjimpansene som mennesker».

Goodall ble naturvitenskapens superstjerne nærmest over natten, og stilte opp i massevis av TV- og avisintervjuer.

Funnene hennes ble dog sett på som kontroversielle av religiøse røster, for dette var ikke bare nye oppdagelser om sjimpanser – dette var enda en fjær i hatten til darwinistene.

For å finansiere videre studier, ble National Geographic involvert i arbeidet hennes i 1962. Den anerkjente naturfotografen Hugo van Lawick fikk være flue på veggen mens Goodall jobbet.

Og det er nettopp disse filmopptakene som nylig ble gjenoppdaget og som utgjør en stor del av bildematerialet i dokumentarfilmen «Jane».

Goodall var for øvrig ikke superglad for at hun måtte slippe Lawick inn i sitt sjimpanse-paradis, men han sjarmerte henne såpass at de senere giftet seg og fikk en sønn sammen.

Dokumentarfilmen «Jane» sendes på National Geographic søndag 18. mars klokken 21:00.

Jane Goodall sammen med Hugo van Lawick. Foto: Jane Goodall Institute

Toppbilde: National Geographic Creative/ Hugo van Lawick

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.