Dersom du frykter edderkopper, vil du neppe like dette: Edderkopper kan fly.

Det gjelder heldigvis bare noen typer små edderkopper, slik som krabbeedderkoppen.

Måten de kan fly på er ganske unik. De skyter tråder ut fra kroppen sin som fungerer som en slags hangglider. Edderkopper bruker denne metoden for å bevege seg raskt for å finne nye partnere og matkilder.

Noen har til og med krysset hele hav ved å bruke disse «hanggliderne» for å reise med vindstrømmene, skriver Gizmodo.

Men hvordan får den det til? Det har en ingeniør i Tyskland funnet ut.

Moonsung Cho, ved det tekniske universitetet i Berlin, samlet 14 edderkopper og plasserte dem én etter én på en kuppel og filmet hvordan de reagerte på kunstige og naturlige vindkast.

Først legger de et slags anker i bakken under seg, ved hjelp av en tråd. Deretter løfter de det ene beinet sitt for å evaluere hvor sterk vinden er og hvor den kommer fra.

Når vinden er nær perfekt, om lag 3,3 meter i sekundet, skyter den lange tråder opp i luften. Disse kan være nær tre meter lange.

– Du må se det for å tro det. Det gir deg en dypere forståelse for hvordan edderkopper har utviklet seg til å gjøre dette – de seiler bokstavelig talt gjennom luften, sier biolog og edderkoppekspert Cheryl Hayashi til Gizmodo.

Grunnen til at trådene kan løfte edderkoppene opp i luften, er at de er ekstremt tynne, også sammenlignet med lufta. Noen er til og med tynnere enn bølgelengdene til synlig lysstråler, som er mellom 400 til 700 nanometer.

– Over millioner av år, har disse edderkoppene finjustert bruken av proteiner for ulike funksjoner, inkludert flyvning. Jeg er sikker på at de kan lære oss noe om aerodynamikk og å flytte ting gjennom lufta, sier Hayashi.

Toppbilde: Skjermdump, Moonsung Cho

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.