Scott Kelly tilbrakte 340 dager i strekk om bord i Den internasjonale romstasjonen. Det endret livet hans, forteller han i et nytt intervju.

– Jorda er utrolig vakker, forbløffende vakker. Når jeg har sagt det, er også deler forurenset, som konstante mengder forurensing i visse deler av Asia. Du ser hvor skjør atmosfæren er. Den er veldig tynn. Den er nesten som en tynn kontaktlinse på noens øye, og du forstår at all forurensingen vi sender ut i atmosfæren, ligger i denne tynne filmen over overflaten. Det er faktisk litt skummelt å se på det.

Det er bare et fåtall som er så heldig at de har fått oppleve verdensrommet, og Scott Kelly er vært der lengre enn de fleste. Tidligere holdt han rekorden i antall døgn en amerikansk astronaut har vært i verdensrommet. Han har totalt vært utenfor Jordas atmosfære i 520 dager.

Kelly forteller i podcasten Success! How I did it hva han lærte av å se Jorda fra flere hundretusener meter over bakken.

– Jeg tror det gjør deg til en mer empatisk person. Det får deg mer i kontakt med menneskeheten og hvem vi er, og hva vi bør gjøre, ikke bare for å ta vare på planeten vår, men også å løse våre felles problemer, som helt klart er mange, sier han.

Utsikt fra Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA

Astronauten forteller at man ikke ser landegrenser fra verdensrommet. I det minste ikke på dagtid. På nattestid kan man se alle lysene.

– På dagtid ser det ut som om vi alle er en del av ett romskip, romskipet Jorda. Vi flyr gjennom verdensrommet sammen, som et lag, og det gir deg dette perspektivet – folk har beskrevet det som rombaneperspektivet – på menneskeheten, og du får en følelse av at vi må jobbe bedre – mye, mye bedre – med å løse våre felles problemer.

Scott Kelly sjonglerer frukt i Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA

På tross av at Kelly pensjonerte seg i 2016, håper han å dra tilbake til verdensrommet ved en senere anledning. Han håper det en dag vil være like vanlig å reise ut av atmosfæren, som det i dag er å reise med fly.

– Jeg synes det er et privilegium å gjøre det, og jeg tror opplevelsen forandrer folk til det bedre, sier Kelly.

I One Strange Rock får vi astronautenes perspektiv på jorda. Programmet har premiere søndag klokka 20.00 på National Geographic. 

Toppbilde: NASA

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.