Høyt opp i jordas atmosfære har forskere funnet partikler som har eksistert i over 4,6 milliarder år, fra før solsystemet vårt oppstod.

Partiklene er støv fra stjerner og har reist enorme avstander for å komme hit, viser ny forskning ved University of Hawaii.

– Våre observasjoner tyder på at disse eksotiske kornene har formet selve byggesteinene til planeter og stjerner, sier Hope Ishii, som er forskningslederen bak funnet, i en pressemelding.

Det urgamle stjernestøvet er mikroskopisk, med en tykkelse på om lag 1/100-del av et menneskehår, men kan likevel gi ny innsikt i opprinnelsen til solsystemet vårt.

– Dersom vi har for hånden utgangspunktet til planetformasjonen for 4,6 milliarder år siden, er det ulidelig spennende og gjør det mulig å oppnå en dypere forståelse av prosessene som har formet og endret planetene, sier Ishii.

Før solsystemet oppstod var det en enorm gass- og støvsky, som trolig var flere lysår bred. Denne skyen opplevde så en fortetning som dannet planetene. 

Vi vet at materialet som former planeter har tre hovedkomponenter: formløse silikater, karbon og is. Dette støvet ble for det meste ødelagt og omdannet i den samme prosessen som skapte planetene, men som forskerne har funnet, har noe overlevd.

Planetene i solsystemet vårt. Illustrasjon: IAU

Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan solsystemet vårt ble til. Kanskje kan det nye funnet hjelpe oss et stykke på veien.

– Dette er et eksempel på forskning som forsøker å fylle det menneskelige behovet for å forstå verdens opprinnelse, sier Ishii.

Bilde av sola tatt gjennom et røntgen-teleskop. Foto: NASA

Toppbilde: University of Hawaii

 

National Geographic