Høyt opp i jordas atmosfære har forskere funnet partikler som har eksistert i over 4,6 milliarder år, fra før solsystemet vårt oppstod.

Partiklene er støv fra stjerner og har reist enorme avstander for å komme hit, viser ny forskning ved University of Hawaii.

– Våre observasjoner tyder på at disse eksotiske kornene har formet selve byggesteinene til planeter og stjerner, sier Hope Ishii, som er forskningslederen bak funnet, i en pressemelding.

Det urgamle stjernestøvet er mikroskopisk, med en tykkelse på om lag 1/100-del av et menneskehår, men kan likevel gi ny innsikt i opprinnelsen til solsystemet vårt.

– Dersom vi har for hånden utgangspunktet til planetformasjonen for 4,6 milliarder år siden, er det ulidelig spennende og gjør det mulig å oppnå en dypere forståelse av prosessene som har formet og endret planetene, sier Ishii.

Før solsystemet oppstod var det en enorm gass- og støvsky, som trolig var flere lysår bred. Denne skyen opplevde så en fortetning som dannet planetene. 

Vi vet at materialet som former planeter har tre hovedkomponenter: formløse silikater, karbon og is. Dette støvet ble for det meste ødelagt og omdannet i den samme prosessen som skapte planetene, men som forskerne har funnet, har noe overlevd.

Planetene i solsystemet vårt. Illustrasjon: IAU

Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan solsystemet vårt ble til. Kanskje kan det nye funnet hjelpe oss et stykke på veien.

– Dette er et eksempel på forskning som forsøker å fylle det menneskelige behovet for å forstå verdens opprinnelse, sier Ishii.

Bilde av sola tatt gjennom et røntgen-teleskop. Foto: NASA

Toppbilde: University of Hawaii

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.