«Hermine har glemt hvordan man danser», står det på t-skjortene til dødseterne i et helt spesielt kapittel i Harry Potter-universet.

Det utrolige, vidunderlige og hysterisk morsomme kapittelet skiller seg ut fra alle andre ved at det ikke er skrevet av et menneske.

Det er nemlig en robot fra det amerikanske selskapet Botnik som står bak stuntet.

Har Hermine egentlig glemt hvordan man danser, slik dødseterne påstår?

«Hva med litt Ronny-magi?»

Vi skal forklare hvorfor det kan være betydningsfullt, men først noen utdrag fra kapittelet (les hele teksten her!):

«’Hva med litt Ronny-magi?’ tilbydde Ronny. Harry syntes Ronny var en bråkete, treg og myk fugl. Harry likte ikke å tenke på fugler.»

«Han så Harry og begynte umiddelbart å spise Hermines familie. Ronnys Ronny-skjorte var like ille som Ronny selv.»

«Vi er de eneste folkene som betyr noe. Han kommer aldri til å bli kvitt oss, ropte Harry, Hermine og Ronny i kor.»

Absurde vendinger

Det som gjør teksten så morsom er at setningsstrukturen og beskrivelsene ofte er gjenkjennbare fra originalen, men så plutselig tar handlingen en helt absurd vending.

Før roboten skrev dette nye «mesterverket», hadde den «lest» seg opp på de syv bøkene i Harry Potter-serien. Deretter skrev den sitt bidrag til historien om Harry Potter og portrettet av det som så ut som en dynge med aske, skriver The Guardian.

Betyr det noe for fremtidens forfatteryrke?

Kunstig intelligenser blir stadig mer kreative. Men, som vi ser i eksempelet over, tar nok ikke robotene over for J. K. Rowling med det aller første.

Kreative yrker har lenge blitt ansett for å være mer trygg for automatisering enn fysiske og repeterende yrker som lagerarbeider og revisor.

Det spørs hvor lenge det varer.

Samarbeidet med robot

I første rekke er det i hvert fall trolig at forfattere og skribenter kommer til å støtte seg mer på roboter i skriveprosessen. Det er nettopp det forfatteren Stephen Marche har gjort. I et essay for det amerikanske magasinet Wired beskriver han hvordan han fikk hjelp av en programvare til å skrive en science fiction-tekst.

Programvaren hjalp ham med struktur og skrivestil. I tillegg kom den med innspill på hvor stor del av teksten som bør være dialog og hvor mange personer som bør prate.

Innspillene var blant annet basert på en analyse av 50 science fiction-klassikere og personlige favoritter som Marche selv hadde valgt ut.

På samme måte som Botniks Harry Potter, ble resultatet langt fra en umiddelbar klassiker (les teksten her!).

«Full av unødvendige detaljer, stivt, unaturlig dialog (Hvem snakker som dette?) og setninger som egentlig ikke gir noen mening når du leser dem nøye», skriver en nådeløs litteraturkritiker om teksten.

Trøsten får være at ny teknologi ofte har en lang modningstid, med flere justeringer og tilpasninger, før det blir en suksess.

Det er fortsatt tidlig å spå, men kanskje blir den neste J. K. Rowling, George R. R. Martin eller J. R. R. Tolkien en robot?

Toppbilde: Allstar/Warner Bros

National Geographic