En animert GIF er et lydløst bilde som beveger seg.

Det er derfor mildt sagt forstyrrende at vi kan høre en GIF når vi ser på den – klart og tydelig.

Og neida, det er ikke bare vi bare vi som har blitt koko rett før juleferien. Internett er enig med oss, hah!

En GIF av tre høyspentmaster som hopper tau har nemlig skapt furore på sosiale medier:

Se på denne GIF-en, og sjekk om du også kan høre et høyt «dunk»:

gum dish GIF

 

Christopher Fassnidge, doktorgradstipendiat i psykologi ved Universitet i London,  forklarer til The Verge at illusjonen er en form for synestesi.

Dette fenomenet beror på at sansene våre av og til «blandes» sammen i hjernen: Selv om det egentlig bare er en av sansene som påvirkes av et  sanseinntrykk, føles det som om flere sanser er i spill.

En vanlig form for synestesi er «farget hørsel». Dette innebærer at man «ser» bestemte farger eller visuelle former når man hører musikk.

Når det gjelder GIF-en, og hvorfor vi kan høre den, kaller Fassnidge denne responsen for vEAR  – visually-evoked auditory response – som han nå også forsker på. Denne formen for synestesi vet man egentlig ganske lite om, men briten mener det er god grunn til å tro at fenomenet likevel er ganske vanlig.

I en ny studie gjort i laben Fassnidge jobber i, kommer det frem at opp i mot 20 prosent av oss har opplevd en form for vEAR:

– Dette er et mye høyere tall enn de 2-4 prosentene som man regner med at opplever andre former for synestesi. Det er også godt mulig at mange opplever vEAR uten en gang å være klar over det, sier Fassnidge.

Hva gjelder GIF-en av høyspentmastene, ble det faktisk postet av Twitter-brukeren HappyToast for første gang i 2008. Men det var ikke før forrige helg at folk faktisk fikk øynene (og ørene) opp for lyd-illusjonen – og oppdaget at sansene våre ikke er så adskilte som vi kanskje tror at de er.

i can hear you perfectly GIF by Twin Peaks on Showtime

National Geographic