Forskere aner ikke hva den fortryllende stripen med rosa lys, som tilsynelatende strekker seg flere hundre mil ut i verdensrommet, er for noe.

Det atmosfærsike fenomenet som har fått det svært majestetiske navnet «Steve» (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), ble først observert i juli 2016. Fenomenet er blitt observert med ujevne mellomrom i den kanadiske delstaten Alberta.

Ettersom Steve gjerne sammenftreffer med nordlys, har man gått ut i fra at lysfenomenet er en del av polarlyset, skriver LiveScience. Nå mener forskerne bak en ny studie publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters, at forklaringen ikke er så enkel.

«Steve» består nemlig ikke av ladde partikler som fyker gjennom Jordens atmosfære, slik som polarlys. De hevder derfor at fenomenet er noe ukjent – et mystisk tilfelle av det de, i mangel på noe bedre, kaller for «himmel glød».

Her er elleve forskjellige bilder av Steve slått sammen for å gi en tydelig representasjon av lysfenomenet. (Bilde: Krista Trinder, via NASA.)

– Vår konklusjon er at Steve ikke er en aurora. Akkurat nå vet vi lite om hva dette er, og det er ganske kult, skriver Bea Gallardo-Lacourt ved Universitetet i Calgary i en pressemelding.

Hun er med i forskningsgruppen som har analysert data fra et nettverk av kameraer som også måler ladde partikler i atmosfæren.

Men hva vet vi egentlig om Steve?

Jo, sammenlignet med de bølgede polarlysene som glitrer i ulike farger avhengig av høyden, er Steve bemerkelsesverdig tynn og oppstår som regel som ett enkelt bånd av rosa og hvitt lys. I tillegg strekker det seg snorrett opp i atmosfæren, gjerne flere tusen kilometer.

– Ut i fra våre resultater, tror vi at Steve sannsynligvis oppstår fra prosesser i ionosfæren, heter det i studien. Ionosfæren er en del av Jorden atmosfære og strekker seg fra rundt 80 til 1000 kilometer over overflaten, like over planetens magnetfelt.

Forskerne er nå fast bestemt på å løse mysteriet om «Steve». Neste steg er å gjøre observasjoner ved ulike nivåer av atmosfæren, for å finne ut av hva dette lysfenomenet egentlig er for noe.

Toppbilde: Megan Hoffman, via NASA.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.