I fjor høst skrev Natgeobloggen at astronomer hadde oppdaget noe usedvanlig merkelig: Rundt stjernen KIC 8462852 i Melkeveien kretset det nemlig et gigantisk objekt.

Oppdagelsen var såpass spesiell at forskerne som studerte tallmaterialet fra Kepler-teleskopet åpent stilte seg spørsmålet om de hadde observert noe som kanskje var bygget av en fremmed sivilisasjon.

Dette gjorde at objektet raskt fikk tilnavnet «alien megastructure», noe som selvfølgelig bidro til massiv oppmerksomhet internasjonalt.

Bakgrunnen for det hele var observasjoner av endringene i lysstyrken fra stjernen KIC 8462852, og flere andre, avvikende målinger.

Som et eksempel oppdaget forskerne en ukes lang reduksjon av lysstyrken, og forskerne observerte også en serie signifikante reduksjoner i perioden 2011-2013. Av og til senkes stjernes lysstyrke med hele 20 prosent — som et fyrtårn i verdensrommet.

Til sammen tydet disse «seriereduksjonene» på at det går et ytterst merkelig objekt i bane rundt denne stjernen, og at dette objektet har en «irregulær» form — altså at det ikke er rundt i formen, slik en planet gjerne er.

Alien-jegerne hos SETI, organisasjonen som spesialiserer seg på søk etter liv i verdensrommet, har tidligere foreslått at en måte å oppdage liv i verdensrommet på er nettopp å se etter slike irregulære gigant-konstruksjoner som går i bane rundt andre stjerner.

Et slikt objekt kan for eksempel være en såkalt «Dyson sfære», eller en større samling av tekniske installasjoner som samler energi fra stjernen.

Tilbake til KIC 8462852: En umiddelbar tanke hos forskerne var at observasjonene skyldes store mengder støv og stein, også kjent som  protoplanetært materiale.

Dette kunne være sannsynlig hvis KIC 8462852 var en ung stjerne, men det er den ikke. Den er nemlig svært, svært gammel.

Andre forskere har fremmet teorier om at lysreduksjonen og det mystiske objektet kan være forårsaket av store svermer med kometer, men uansett hvor eksotiske teorier man kommer opp med er det ingen som foreløpig vet noen ting som helst — Men nå kan vi kanskje få fakta på bordet:

Et av problemene med å observere stjernen KIC 8462852 er at man foreløpig ikke vet når stjernen vil endre lysstyrken sin nesten gang. Det kan være om en uke, eller om to år.

For å finne ut mer om dette må forskerne leie tid på store teleskoper for å observere stjernen konstant.

Det koster penger. Mye penger.

Forrige måned started astrofysiker Tabetha Boyajian en innsamlingsaksjon på crowdfunding-nettstedet Kickstarter, og i dag — bare noen timer før fristen gikk ut — klarte man å skrape inn til sammen 8.300.000 kroner!

Pengene skal gå direkte til å observere stjernen KIC 8462852 i et helt år i strekk, ved hjelp av teleskopene til Las Cumbres Observatory Global Telescope Network.

Hvis de observerer noe «rart» på gang, som en reduksjon i lysstyrken eller noe annet, vil systemet umiddelbart sende ut et varsel til en rekke andre astronomer (både profesjonelle og hobbyfolk) slik at alle kan peile sine teleskoper inn mot «alien megastructure» eller hva annet det måtte være som kretser rundt der ute.

Mye tyder på at vi går et spennende år i vente!

Via Popular Science

Toppbilde: ESO og David Kingham / Flickr

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.