Når heavy metal gir navn til nye tungmetaller er verden på rett vei.

Strengt tatt er ikke Motörhead klasifisert som «heavy metal», men slikt flisespikkeri gjør fint lite i denne sammenhengen.

metal bass heavy metal bassist lemmy

 

Her er bakgrunnshistorien for det som forhåpentligvis kan bli det kuleste grunnstoff-navnet siden edelgassen krypton:

I romjulen døde vokalist, bassist og frontfigur i det legendariske rockebandet Motörhead. På julaften feiret hans sin 70-årsdag. Første juledag fikk han diagnose aggressiv kreft. Tredje juledag var han død.

Fans, begersvingere og amfetamin-entusiaster over hele verden har siden vært i en tilstand av sjokk og sorg.

På nyåret fikk verden også vite at det periodiske system skal oppdateres med hele fire nye grunnstoffer. Dette ga britiske John Wright en idé som nå har fått bein å gå på.

På nettsiden Change.org har John satt i gang en kampanje for å oppkalle det aller tyngste grunnstoffet i periodesystemet etter Motörheads Lemmy Kilmister — og det nye stoffet skal etter planen hete Lemmium.

Poetisk opplegg …

motorhead lemmy beatclub musik laden

I løpet av de siste døgnet har antall mennesker som har skrevet under på oppropet steget til 71.000.

Og det er ikke alt …

Å navngi et nytt grunnstoff er nemlig ikke hverdagsstoff, og prosessen kan være både lang og kronglete. Nye stoffer kan få navn med mytologiske aner, eller de kan bli oppkalt etter et mineral, et sted, et land, en eiendom eller en vitenskapsmann.

Her passer ikke Motörhead-Lemmy inn i noen av kategoriene, men fansen har allerede sørget for å få et astronomisk objekt, i dette tilfellet en stjerne, oppkalt etter ham.

Nå lyser «Lemmy» på himmelen.

metal heavy metal motorhead lemmy

Kampanjestarter John Wright sier han ønsker at det aller tyngste grunnstoffet, nummer 118 i det periodiske system, skal få æren av å bli oppkalt etter Motörhead-Lemmy.

Dette har rocke-entusiaster med realfagsbakgrunn kommentert at kanskje ikke er så heldig.

For grunnstoff nummer 118 er faktisk en edelgass, og noen fans mener at kanskje grunnstoff nummer 115 kunne være mer passende …

Det er nemlig et tungmetall.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.