Langt ute i Alaskas kritthvite villmark høres en dyp og buldrende lyd. Det er vulkanen Pavlof som har noe på hjertet.

Mount Pavlof er en typisk stratovulkan, en kjegleformet vulkan formet av seigtflytende lavastrømmer med høyt kiselsyreinnholdtefra og pyroklastisk materiale — En vulkantype som ofte betyr trøbbel.

Pavlof er solid i størrelsen, med en høyde på 2.515 meter ligger den omtrent så langt vest det er mulig å komme på fastlandet i Alaska. Der ute holder den jevnlig små og store utbrudd, det siste i 2014.

Nå er den i gang igjen, og denne gang ser det ut til at utbruddet er større. Søndag kveld startet det med dyp rumling og kraftige rystelser. Kort tid etter steg en røyk- og askesøyle nesten 12 kilometer til værs.

I sosiale medier deles nå fantastiske bilder fra det pågående utbruddet:

A photo posted by SnowBrains (@snowbrains) on

 

En automatisk advarsel ble sendt ut kun 25 minutter tidligere, og ikke lenge etterpå måtte luftfartsmyndighetene vurdere å stenge eller omdirigere flyruter i området på grunn av store mengder vulkansk aske.

I den nærliggende byen med det utrolig triste navnet Cold Bay kunne innbyggerne ifølge Popular Science godte seg med synet av rødglødende lavaelver nattestid.  

 

I småbyen Nelson Lagoon blir hele landskapet dekket av et lag aske:

 

Nedenfor kan du se en animert fremstilling av av hvordan askeskyen sprer seg innover Alaska:

 

Toppbilde: Lieutenant Commander Nahshon Almandmoss/US Coast Guard

Via Popular Science

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.