Attention! alle som fikk gode karakterer i naturfag: Hele fire nye grunnstoffer skal nå legges til i det periodiske system, og prosessen med å finne nye navn er i full gang.

Nå må du forberede deg mentalt på å oppdatere plakaten av det periodiske system som alle kule gutter bør ha hengende på soveromsveggen.

giphy

Fra Den internasjonale union for renhet og anvendt kjemi (IUPAC) kommer en gladmelding helt på tampen av fjoråret: Unionen har nå godkjent hele fire nye elementer i periodesystemet.

Lille nyttårsaften meldte IUPAC at elementene 113, 115, 177 og 118 nå er bekreftet «oppdaget», og disse oppdagelsene fortjener permanent plass i periodesystemet.

De nye elementene får også tildelt noen svært usexy (og heldigvis midlertidige) navn:

Element nummer 113 får navnet «Ununtrium», nummer 115 blir «Ununpentium», nummer 117 kalles «Ununseptium» og sistemann nede på 118. plass har fått navnet «Ununoctium».

Henger du ikke helt med på gleden over de fire nye grunnstoffene? I videoen nedenfor kan du friske opp kjemi-kunnskapene:

Element nummer 113 ble funnet av forskerteamet RIKEN i Japan, mens 115, 177 og 118 ble funnet i samarbeid mellom forskere fra Dubna i Russland og laboratoriet i Oak Ridge i USA.

De rare navnene er som nevnt kun midlertidige navn, og forskningsmiljøene blir nå invitert til å foreslå permanente navn for de nye grunnstoffene.

Å navngi et nytt grunnstoff er ikke hverdagsstoff, og prosessen er både lang og kronglete. Nye stoffer kan få navn med mytologiske aner, eller de kan bli oppkalt etter et mineral, et sted, et land, en eiendom eller en vitenskapsmann.

PeriodicTableWallpaper

Først når navnet er endelig godkjent av unionens øverste råd, vil de nye stoffene bli implementert i det periodiske system.

De nye stoffene befinner seg altså helt i «enden» av det periodiske system og er svært tunge. Alle de fire nykommerne er kunstig fremstilt, og slike stoffer eksisterer som regel bare noen brøkdelssekunder utenfor laboratoriet.

Ordensmennesker og andre med sterk trang til organisering eller mild OCD gleder seg kanskje enda mer, for endelig ser det ut til at det periodiske systems syvende rad kan kompletteres.

I anledningen sier president for IUPACs avdeling for uorganisk kjemi, Professor Jan Reedijk, i en pressemelding: 

– Kjemi-miljøet er ivrige etter å se et av våre mest kjære systemer bli komplett helt ned til syvende rad.

Gratulerer!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.