Over hele verden har mennesker ventet i spenning på Jesus’ tilbakekomst. Nå har 2016 år passert, og fremdeles ser det forholdsvis skrantent ut fra her vi sitter.

Kanskje har vi gått glipp av hele seansen? Kanskje har Guds sønn gått rundt blant oss hele tiden? Om ikke heeelt sannsynlig, så finnes det i alle fall en rekke personer som hevder de er reinkarnasjonen av Guds enbårne sønn.

Wikipedia har selvfølgelig laget en grundig oversikt (kronologisk, minus førstemann), og de menneskelige deltakerne på listen er mildt sagt interessant lesning. Her er et forholdsvis lite utvalg:

John Hugh Smyth-Pigott

John Hugh Smyth-Pigott var den andre lederen av en liten religiøs gruppe i England som kalte seg «Agapemonites». Han tok over som gruppens leder i 1899 og erklærte seg selv som Messias og en inkarnasjon av Gud i september tre år senere.

Dette gikk naturligvis ikke upåaktet hen, og en av hans sterkeste kritikere kom helt fra India og en mann ved navn Mirza Ghulam Ahmad, som mente det ikke sømmet seg for et menneske å komme med slike påstander om seg selv.

Agapemonitene forsvant da sektens siste medlem, søster Ruth, døde i 1956. Fun-fact om John Hugh Smyth-Pigott: hans tre døtre het Glory, Power og Hallelujah.

Krishna Venta

Francis Herman Pencovic, eller Krishna Venta som han likte å kalle seg, var leder for en religiøs gruppe han selv hadde startet på 40- og 50-tallet kalt WKFL (Wisdom, Knowledge, Faith, Love)Fountain of the World.

Gruppen fikk oppmerksomhet i pressen for å kle seg i kjortel, alltid gå barbent og for å tvinge mennene til å la hår og skjegg gro. Et enda mer drastisk opptakskrav var at man måtte donere vekk verdslige eiendeler.

Pencovic startet gruppen etter å ha tjenestegjort i andre verdenskrig, og hevdet i 1948 å være Kristus, den nye Messias. Han hevdet samtidig å ha ledet en kolonne av romskip til jorden fra den utdødde planeten Neophrates.

Pencovic ble på tragisk vis drept i 1958 da to av hans tidligere følgere sprengte seg selv i luften fordi de mente lederen deres hadde misbrukt kultens midler og hatt intime forhold med konene deres. Gruppens aktivitet døde med lederen, og WKFL er nå nedlagt

Yahweh ben Yahweh

Hulon Mitchell Jr. startet Nation of Yahew i Miami i det herrens år 1979, og tok samtidig tilnavnet Yahweh ben Yahweh. Han hevdet at Jesus og alle Bibelens profeter var svarte, og at svarte mennesker kunne tillegne seg kunnskap og «sannheten» fra ham.

Et annet viktig poeng for Mitchell var at hvite mennesker, især jøder, var vantro og undertrykkere. Dette kunne man stole på for som han sa selv var han Guds sønn. Metodene hans ble imidlertid også hans fall. I 1991 ble han dømt til 18 år i fengsel for pengeutpressing, oppfordring til drap, to drapsforsøk og brannstiftelse.

Ironisk nok: en måned før tiltalen mot han utnevnte ordføreren i Miami 7. oktober som Yahweh ben Yahweh-dagen for hans veldedige arbeid som hadde gitt han mye respekt og godvilje i lokalsamfunnet. Hulon Mitchell døde i 2007 etter å ha kjempet mot prostatakreft i noen år.

Shoko Asahara

I 1984 startet Shoko Asahara dommedagskulten Aum Shinrikyo i sin ettromsleilighet i Shibuya i Tokyo. I 1992 publiserte han et grunnlagsdokument for kulten og erklærte seg selv som Kristus, Japans eneste opplyste leder.

Profetien hans innebar en tredje verdenskrig startet av USA. Konflikten ville eskalere og til slutt ende i atomkrig og «armageddon», menneskeheten ville bli utslettet med unntak av Aums følgere. I prekner referete han til USA som et beist og advarte mot at de før eller siden kommer til å angripe Japan.

Kulten har blitt beskyld for litt av hvert siden tidlig 90-tall. Bedrag, tvang og drap av medlemmer som forsøkte å forlate gruppen er bare noen av anklagene. I 1995 angrep 10 medlemmer av Aum Shinrikyo det omfattende t-banesystemet i Tokyo med nervegassen sarin.

Tolv mennesker mistet livet, 50 ble alvorlig skadet og omkring 1000 mennesker fikk midlertidlige skader på øynene. Asahara ble i 2004 dømt til døden for angrepet, og venter fremdeles på straffen.

Alan John Miller

AJ & Mary Presentation 2013B.png

Australske Alan John «A.J.» Miller startet i 2005 den religøse gruppen Divine Truth, og hevder han er Jesus Kristus reinkarnert. Visstnok skal det ha tatt Miller en ukes tid å innse at han er Jesus Kristus, og han hevder å huske alt som har skjedd de siste 2000 årene, inkludert sin egen korsfestelse.

Ifølge han selv har han møtt historiske personer som Platon, Aristoteles, Socrates og Mahatma Gandhi i livet etter døden. Læren hans advarer blant annet mot katastrofale verdensendringer som skulle utslette den australske øst- og vestkysten, samt skape voldsomme ødeleggelser verden over i 2012.

Det slapp vi heldigvis unna. Miller husker å ha ført samtaler på arameisk i det første århundre, men sier at siden han ikke snakket språket på nesten 2000 år i sjeleverdenen har han glemt hvordan man snakker på språket. «A.J.» er i hvert fall ydmyk nok til å innrømme at han ikke vet alt. Det er det bare Gud som gjør, sier han.

Mer moro? Nå på søndag kl 22:00 starter «Morgan Freemans historie om Gud» på National Geographic Channel. En helt ny serie hvor stjerneskuespiller Morgan Freeman besøker folk fra forskjellige trossamfunn i leting etter svar på livets store spørsmål. Se trailer nedenfor:

Og hele den berømmelige listen over alle (de mest berømte) menneskene som hevdet de var Jesus kan du lese her.

Toppbilde: Wikipedia

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.