SpaceX og Elon Musks store oppskyting tirsdag kveld var en heidundrende suksess.

De fleste som så begivenheten på TV fikk helt sikkert med seg at raketten var lastet med den sørafrikanske entreprenørens egen røde Tesla Roadster. Men det er langt fra alt.

TV-sendingen viste også at bak rattet sitter det en dukke, kledd i romdress, som har fått navnet Starman, oppkalt etter en sang av David Bowie. Romdressen er ikke et kostyme. Den er en fullt funksjonell romdress, designet for astronauter.

TV-bildene viste også at det ved dashbordet er festet et skilt med skriften «Don’t Panic», en referanse til Douglas Adams’ scifi-klassiker The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Men det er enda flere kuriøse nerdeting om bord, som ikke ble vist på TV.

Elon Musk har tidligere røpet at et eksemplar av Adams’ kultbok er med i lasten sammen med et håndkle. Håndklær er det viktigste en romhaiker kan ha med seg, heter det i boken. Blant annet fordi:

A towel is just about the most massively useful thing any interstellar Hitchhiker can carry. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapours; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (a mind-bogglingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you — daft as a brush, but very very ravenous); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course you can dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

Hvorfor Douglas Adams? Musk har tidligere fortalt at å lese The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy forandret livet hans da han var tidlig i tenårene.

Nerdingen stopper imidlertid ikke der. Trykket på kretskortet til bilen, står det ikke «Made in California, USA», men «Made on Earth by humans».

Printed on the circuit board of a car in deep space

Et innlegg delt av Elon Musk (@elonmusk)

Navnene til mer enn 6.000 av de menneskene som har bidratt til reisen (altså SpaceX-ansatte) er dessuten inngravert på plattformen som holdt Teslaen fast til raketten.

På innsiden av Teslaen er det også en harddisk som er designet til å overleve de uvante og røffe omgivelsene i verdensrommet. På denne harddisken er det lagret en hel del informasjon samlet av en stiftelse som heter Arch Mission Foundation. Målet er å «bevare og formidle menneskehetens viktigste informasjon på tvers av tid og rom, til gunst for fremtidige generasjoner». Blant annet inneholder harddisken Isaac Asimovs scifi-trilogi The Foundation Trilogy.

Sist – og minst av alt – er bilen lastet med en liten lekeversjon av Teslaen med sin egen lille romfarer som sjåfør.

– Det er tullete og morsomt, men tullete og morsomme ting er viktige. Jeg tror disse bildene er noe som vil få folk oppspilt verden rundt, sa Elon Musk på pressekonferansen etter oppskytingen, og la til:

– Kanskje vil den bli oppdaget av et romvesen i fremtiden, som vil tenke «hva i all verden var det disse folkene tenkte på? Tilba de denne bilen? Hvorfor har de en liten bil inne i bilen?» Det vil virkelig forvirre dem.

Toppbilde: Elon Musk/SpaceX, (via Instagram)

National Geographic