– Vi blir invadert av en hær av kloner.

En helt ny art av krepser formerer seg i ellevill fart og har på kort tid spredd seg fra Tyskland og helt til Madagaskar og Japan.

De siste fem årene har en gruppe forskere jobbet med å lage en DNA-sekvensering av arten. Funnet er forbløffende. Selv om arten i dag er svært vanlig og finnes i naturen på minst tre kontinenter, er den ikke mer enn 25 år gammel. En gang i 1993 – samme året som deLillos sang badesesongen inn med sitt ferske album Neste sommer – kom en helt ny art til verden gjennom en spektakulær mutasjon i en enkel kreps.

Funnet ble publisert denne uken i det prestisjefulle tidsskriftet Nature, og er blant annet omtalt i New York Times og The Atlantic.

En grundig titt på den unge krepsearten viser dens unike egenart. Den ene enslige krepsen, som i år ville blitt 25 år, har nå flere millioner etterkommere bare på Madagaskar. Den er også observert i naturen i blant annet Tyskland, Ukraina, Italia, Slovakia, Sverige og Japan.

Hva er det som skjer?!

Det tok to år før forskere ble gjort oppmerksom på den nye, oppsiktsvekkende arten. Det startet med en tysker som hadde skaffet seg en pose med det som ble kalt «Texas edelkreps» fra en amerikaner. Overraskende nok ble hele akvariet hans på kort tid fylt opp med disse krepsene. Mens andre kreps trenger en mor og en far, viser det seg at marmorkrepsen klarer seg med bare en mor. Eggene hennes trenger nemlig ikke å bli befruktet.

Den kloner seg selv, som eneste krepsdyr, gjennom en prosess som kalles partenogenese. Arten består derfor utelukkende av hunnkjønn, og kan ikke bli befruktet av andre krepsearter.

Kloning er svært uvanlig i naturen. Kun 1 av 10.000 arter formerer seg på denne måten.

Vi vet ikke hvor arten først oppstod, men siden marmorkrepsen ikke er observert i naturen på det amerikanske kontinentet er det ikke utenkelig at den ble til i Tyskland.

Betyr det noe?

Oppdagelsen er svært spennende for forskere og kan kanskje fortelle oss noe om hvorfor så mange arter formerer seg ved paring mellom et hankjønn og et hunnkjønn. På grunn av sin unike egenart er den imidlertid også en alvorlig trussel for artsmangfoldet.

– Vi blir invadert av en hær av kloner, sier Zen Faulkes, som forsker på skalldyr ved Universitetet i Texas, til The Atlantic.

Den er nå ulovlig i EU og i noen amerikanske delstater.

– Hver eneste har evnen til å reprodusere seg selv. Hver enkelt kan starte en ny populasjon sier Faulkes.

En enkelt marmorkreps kan i tillegg legge flere hundre egg om gangen. Personer som har marmorkrepsen som kjæledyr kan starte med bare én, så har de et par hundre ett år senere, forklarer Frank Lyko, som er medforfatter på den ferske studien, til New York Times.

Det har trolig fått eierne til å slippe fri krepsene ved lokale elver og innsjøer, hvor de har formert seg i eksplosiv hastighet.

På tross av sin fantastiske suksess som art i sitt første kvarte århundre, tror Frank Lyko den kan slite på lang sikt. Arter som kloner seg selv kan være ekstra sårbare for sykdommer, på grunn av mangel på genetisk mangfold.

– Kanskje vil den bare overleve i 100.000 år. Det vil være en svært lang tid for meg personlig, men bare et øyeblikk i evolusjonen, sier Lyko.

National Geographic