Du har sikkert sett følgende scenario i én eller flere sci fi-filmer: Hovedpersonen forviller seg inn på en hemmelig anstalt kontrollert av CIA eller aliens, og der inne ligger hundrevis av mennesker og flyter i kunstige livmorer for at onde forskere/sultne romvesener senere skal utnytte kroppene deres.

Omtrent slik:

Nå er dette scenariet ett skritt nærmere virkelighet, idet forskere fra barnesykehuset i Philadelphia presenterer en kunstig livmor som faktisk fungerer.

Nå skal det legges til at de gode fagfolkene hos Center for Fetal Diagnosis and Treatment ved barnesykehuset i Philadelphia, ikke har de samme intensjonene som manusforfattere av sci-fi-filmer.

Deres kunstige livmor er utviklet for å holde liv i premature lam, altså lam som er født for tidlig til å kunne overleve uten hjelp.

Den kunstige livmoren beskrives som et enormt løft innen medisinsk forskning, og den kunstige livmoren kan holde et prematurt lam i live en hel måned.

Slik ser det ut:

Opplegget deres ser relativt enkelt ut, men er faktisk resultatet av hele tre år med prøving og feiling.

Designet falt til slutt på en enkel plastfilm som kobles til forskjellige slanger for tilførsel av gass og væsker, samt en rekke sensorer.

Systemet klarer angivelig å gjenskape de behagelige forholdene i mors (sauens) liv, kanskje aller mest takket være en kunstig form for fostervann som forskerne også har utviklet selv. 

I tillegg inneholder det kunstige fostervannet alle vekstfaktorer og nødvendige næringsstoffer — og viktigst av alt, det fungerer.

I det siste forsøket ble et prematurt lam lagt i den kunstige fostervæsken, og lammets navlestreng ble koblet til en liten maskin som sørger for at lammets blod blir tilført mer oksygen. Der lå lammet isolert i mørke i 28 dager, og så ut til å trives godt. Det utviklet seg normalt, åpnet øynene og begynte også å gro ull.

Den kunstige livmoren er basert på prinsippet at lammets eget hjerte skal brukes til å pumpe blodet gjennom oksygenmaskinen, noe som eliminerer bruk av kunstige (og potensielt svært skadelige) pumpesystemer.

Nå ønsker forskerne å nedskalere den kunstige livmoren til omtrent en tredjedel av størrelsen. Formålet med dette er å kunne ta i mot premature skapninger fra en annen art — nemlig menneskebarn. 

Hvert år fødes nemlig mange barn for tidlig, og selv om moderne medisin har kommet langt, er det ingenting som er bedre for barnet enn å kunne få utvikle i en livmor.

En av årsakene til dette er at barnets lunger ikke er ferdig utviklet, og dette gjør det svært vanskelig å puste luft.

En kunstig livmor av denne typen kan i teorien gi for tidlig fødte barn én måned ekstra i forhold som emulerer mors liv — og den måneden kan bokstavelig talt redde liv.

Via IFLscience/Nature

Bilde: The Children’s Hospital of Philadelphia

National Geographic