I dag, 12. april, er den store dagen for astronomi-entusiaster og romfart-nerds over hele verden.

Da feires nemlig den internasjonale romfartsdagen!

Datoen 12. april er faktisk valgt av FNs generalforsamling, og har vært internasjonalt feiret som The International Day of Human Spaceflight siden 2011.

Grunnen til at FN er involvert er at de mener det er i hele menneskehetens felles interesse å utforske verdensrommet og ta det i bruk på en fredelig måte. 

Akkurat denne datoen er valgt siden det er årsdagen for den russiske astronauten Jurij Gagarins første tur ut i rommet, en vårdag i 1961 — en milepæl for menneskeheten.

Etter turen i rommet ble Gagarin Sovjetunionens største kjendis, og han ble hyllet over hele verden.

Faktisk startet hyllingen allerede før han hadde landet, og mannen ble utrolig nok forfremmet fra løytnant til major mens han fremdeles gikk i bane rundt jorden.

Den russiske kosmonauten Jurij Gagarin fløy til Göteborg med SAS Metropolitan CV-440 da han besøkte Sverige i 1964. *** Local Caption *** Pybl: SAS Nytt no 10/1964

Senere dro Gagarin på turne rundt om i verden, men fikk etter hvert problemer med depresjoner og alkohol.

Myndighetene ville holde ham unna å delta på fremtidige romferder, i fare for å miste en så stor helt i en eventuell ulykke, og han ble derfor satt til å trene opp nye kosmonauter.

Half assed photoshop av Jurij Gagarin og raketten som brakte ham ut i rommet.

Gagarin døde i en flyulykke utenfor Moskva i 1968. I dag ligger han begravet i Kremls vegger på Den Røde Plass, sammen med mange andre sovjetiske helter.

Russland har selvfølgelig (og med rette) feiret denne dagen hvert år siden ettårsjubileet i 1962, og der borte er dagen selvsagt kjent som «Kosmonautdagen».

Gagarin havnet senere i skyggen av det amerikanske romfartsprogrammet (hint, det er mer sjef å plante et flagg på månen enn å sitte på tuppen av en rakett i noen minutter), men han vil likevel alltid være det første mennesket som forlot jorden.

Kilde: Wikipedia

Bilder: Wikimedia Commons

National Geographic