Noen av oss er svorne hundemennesker, mens andre sverger til katter. Barn har kanskje marsvin, undulater eller nymfeparakitter — og felles for dem alle er at de antakelig har lavere risiko for å utvikle allergi.

Ikke nok med det, ny forskning ser ut til å bevise at det å ha et kjæledyr i familien også beskytter mot overvekt.

Det høres umiddelbart suspekt ut, men forskningen stammer fra det velrennomerte University of Alberta i Canada. Der har et forskerteam ledet av Anita Kozyrskyj funnet ut at barn fra familier som har kjæledyr også har høyere tilstedeværelse av to mikrober som kalles Ruminococcus og Oscillospira.

Forskerne mener at barn som blir eksponert for disse mikrobene både har lavere risiko for å bli overvektige, og for å utvikle allergier — og denne fordelen kan til og med overføres til barn som fremdeles befinner seg i mors mage!

Dette er det vi kaller interessant, ny viten.

Med andre ord er det bra for unga at foreldrene har omgang med kjæledyr under svangerskapet.

Forskerne forklarer dette til Sciencealert på følgende måte:

«Det finnes et kritisk tidsvindu der tarmfloraen utvikler seg sammen med mikrober, og hendelser underveis resulterer i endringer i tarmfloraens immunrespons».

Bakgrunnen for studien, som forresten er publisert i velrennomerte Microbiome, stammer fra, eh, bæsjeprøver fra bleiene til 746 spedbarn, samlet inn i perioden fra 2009 til 2012.

Halvparten av barna hadde blitt til mens familien hadde kjæledyr, og 70 prosent av kjæledyrene var en hund.

Sammenlignet med avføringsprøver fra barn som var vokst opp uten dyr i huset, var tilstedeværelsen av de «gode» mikrobene Ruminococcus og Oscillospira langt høyere.

Hunden kan altså både vise seg å være din beste venn, men også en viktig faktor for dine barns helse.

Nå håper forskerne at denne kunnskapen kan la seg omsette i en «hundepille», hvor fordelene fra et liv med en skitten hund kan dyttes inn i en pille som kan gis til barn som vokser opp uten kjæledyr. 

I mellomtiden er det det bare én ting å gjøre:

Via Sciencealert

Bilder: Giphy/Pixabay

National Geographic