Mosul i Irak, våren 2017: I den nedlagte skolen Shahrazad utenfor sentrum av byen har irakiske og amerikanske styrker opprettet en provisorisk kommandosentral.

Amerikanerne er der offisielt bare for å støtte irakiske sikkerhetsstyrker. Likevel er det amerikanske droner som summer i luftrommet over, og som potensielt skal slippe en ny bombe over byen.

På gamle TV-skjermer ser de flimrete bilder av menn som løper fra en bygning til en annen, med noe som kan se ut som våpen. I løpet av få minutter må Quincy Bahler og hans soldater fra 101. luftbårne divisjon bestemme seg – er mennene de ser på skjermen venner eller fiender fra IS?

Hvis de er fiender, igangsettes droneangrepet. Innen få minutter vil i så fall bygningen bli jevnet med jorda.

Slik ser altså moderne krigføring ut, fra amerikanernes perspektiv:

Det sterke klippet over er hentet fra dokumentarserien «Chain of Command», som starter på National Geographic fredag 2. februar kl. 22.00.

Serieskaperne har fått unik tilgang til nøkkelpersoner i kampen mot voldelig ekstremisme over hele verden, og ser nærmere på hvordan vanlige soldater håndterer det enorme ansvaret de har – og prioriteringene de må gjøre, ikke minst på hjemmebane.

Skuespiller Chris Evans («Captain America», «The Avengers») har fortellerstemmen i serien.

– Folk har kalt dette en kamp som vil utkjempes over generasjoner. Og grunnen til at den kommer til å vare så lenge, er at vi ikke blir kvitt ekstremisme før årsakene til ekstremismen er gjort noe med, sier USAs forsvarssjef Joseph Dunford i første episode av serien.

Han er blant de mektigste personene som er intervjuet i «Chain of Command». Fra Pentagon-kontoret drar vi så dit kampene utkjempes – i Irak, Afghanistan, Somalia, Niger, og til Trinidad og Tobago, der islamistiske ekstremister har fått et solid fotfeste.

Målet med serien er å vise hvordan beslutninger på toppnivå har en direkte påvirkning på menn og kvinner på bakken – både soldater og sivilbefolkning.

USAs rolle i verden er under stadig debatt, og er tilsynelatende også i endring med ny politisk ledelse. Men én ting står fast, ifølge Dunford.

– Den viktigste prioriteten for oss er å beskytte landet vårt, amerikanere i utlandet og våre allierte fra angrep utført av voldelige ekstremister. Dette er en global utfordring – det gjelder bokstavelig talt alle verdenshjørner, sier forsvarssjefen.

I den første av åtte episoder får vi også bli med til en militærbase i Abu Dhabi, der et kamera for første gang får bli med i cockpiten til et F-22 jagerfly på oppdrag.

Scott Boggins er showrunner for «Chain of Command», og serien er produsert av National Geographic Studios.

National Geographic har laget en rekke programmer fra det amerikanske militæret – blant annet «Restrepo», «Inside the State Department» og den virkelighetsbaserte fiksjonsserien «The Long Road Home».

«Chain of Command» har premiere på National Geographic fredag 2. februar kl. 22.00.

Toppbilde: Skjermdump, National Geographic

National Geographic