Med mindre du er både sikkerhetsklarert og har tilgang til ekstremt hemmelig informasjon, kan vi med stor sikkerhet si at øynene dine aldri før har sett noe mer scifi-aktig enn det som viser seg i GIFen under her:

Opptaket viser en såkalt atmosfærisk test, hvor en kjernefysisk ladning detonerer over bakken.

Resultatet er det nærmeste vi kommer en stjerne i miniatyr, som i et ultrakort øyeblikk omdanner masse til ren energi.

(Pluss litt radioaktivt nedfall da, men på den tiden var det jo ingen som snakket om dette, det er estimert at disse prøvesprengningene resulterte i 13 000 tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen…)

I GIFen over her ser du hvordan den plasmafylte ildkulen ekspanderer og til slutt treffer bakken med dødelig kraft.

Ikke noe blivende sted å være akkurat.

Opptakene er gjort med analog film med 2400 eksponeringer per sekund.

Fun fact: De små «boblene» som tyter ut på siden av plasmakulen er resultatet av et fascinerende fenomen som kalles «rope trick effect».

Boblene oppstår når strålevarmen fra eksplosjonen gjør at tauverk og wire som er brukt til å sikre stativet som holder bomben rett og slett fordamper.

Opptaket er en del av et omfattende bildemateriale som i forrige uke ble deklassifisert og gjort tilgjengelig for allmenheten.

Det er den amerikanske forskningsinstitusjonen The Lawrence Livermore National Laboratory som har frigjort opptakene, og på Youtube-kanalen deres kan du meske deg i mer enn 60 hittil ukjente opptak av menneskets mest destruktive kreasjoner.

Opptakene stammer fra «Operation Teapot», en serie på 14 prøvesprengninger som ble utført av det amerikanske forsvaret i Nevadaørkenen, våren 1955.

Fra slutten av 2. verdenskrig og frem til 1952 utførte USA 210 slike atmosfæriske prøvesprengninger, før et internasjonalt forbud mot dette kom på plass.

Selv om dette er grelle våpen, er det noe unektelig vakkert ved å se de ekspanderende plasmakulene i slow motion. Spesielt opptaket under her ser til forveksling ut som om noen tenner en ny sol på himmelen.

National Geographic